Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Službeno otvorene nove prostorije

S istog mjesta, brže nego do sada, kretat će se i u akcije spašavanja

Službeno otvorene nove prostorije Lučke kapetanije Zadar
Foto: Zadarska županija
Ministar je podsjetio i na ulaganja u razvoj lučke infrastrukture koja do danas iznose više od milijardu kuna.

Lučka kapetanija Zadar uselila je u nove prostore, a u pratnji zadarskog župana Božidara Longina nove je prostore, u putničkom terminalu Gaženica, obišao ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

VELIKA ČAST Fondom za aktivno građanstvo upravlja osječka Slagalica

– Umjesto dosadašnje tri lokacije Lučka kapetanija Zadar, jedna od najboljih u Hrvatskoj, smjestila se u reprezentativan prostor. Ministarstvo je dalo dodatni novac za opremanje, ali je dobra stvar to što nećemo plaćati zakupninu – kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture i dodao kako je Lučka kapetanija jedna od najvažnijih institucija na Jadranu, a ispostava Zadar jedna od najvećih po broju intervencija na moru.

Sredstva iz EU fondova

Ministar je podsjetio i na ulaganja u razvoj lučke infrastrukture koja do danas iznose više od milijardu kuna.

– Zahvaljujući ponajprije EU fondovima te manjim dijelom državnim sredstvima, nikada se nije toliko ulagalo u luke, lukobrane i rive. Prvi takav EU projekt upravo se dogodio u Zadarskoj županiji, u Tkonu na otoku Pašmanu. Taj projekt ide dobro, a pripremaju se i drugi. Što se tiče COVID fonda i buduće financijske perspektive, tu su opet velike mogućnosti da takvi i slični projekti budu realizirani i u budućem razdoblju – istaknuo je ministar Butković.

Župan Božidar Longin rekao je kako je sretan što će građani, pomorci i svi koji imaju veze s pomorstvom imati sve usluge na jednom mjestu te da su sada pod istim krovom sve institucije vezane uz more – od Jadrolinije i Lučke kapetanije do Lučke uprave, Pomorske i Granične policije.

Za Regionalni centar kompetentnosti za područje strojarstva i elektrotehnike 80 milijuna kn EU FONDOVI Natječaj za radove na uređenju Domobranske vojarne u Sisku

– Svi bitni faktori koji su značajni za ovako jednu modernu luku su na jednom mjestu, a ova je luka između ostalih dobila i prestižnu nagradu kao najbolja luka na svijetu. Bilo je pitanja kako luka funkcionira, žao mi je da nismo to vidjeli. Mi imamo novi centar koji kamerom 24 sata pokriva prostor cijele lučke uprave Zadar, i staru i novu luku, a smješten je u starom kontejnerskom dijelu gdje je nekad bila lučka uprava – rekao je župan Longin. Lučki kapetan Alen Rukavina naglasio kako je cilj preseljenja bio pružanje bolje usluge pomorcima i građanima.

Usluga na jednom mjestu

– Građanin, pomorac i vlasnik čarter-kompanije može na jednom mjestu dobiti uslugu, do sada je pomorac morao obilaziti tri lokacije po gradu, sada to može obaviti na ovom mjestu. Druga važna stvar je što je naša posada brodova bila dislocirana od nas, a sada u vrlo kratkom vremenu, od svega tri minute, ukrcava se na plovila i počinje misiju spašavanja i pružanja pomoći stanovnicima Zadarske županije – istaknuo je kapetan ispostave Zadar Rukavina.