Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
”Županijski prijevoz za sve” – projekt Sisačko-moslavačke županije

Samo 2 eura mjesečno za javni prijevoz u županiji

Foto: Slaven Branislav Babić/PIXSELL
Vrijednost ugovora je 2,5 milijuna eura za iduće dvije godine, a SMŽ je treća županija s takvim prijevozom

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Sisku je sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom potpisao ugovor o javnoj usluzi prijevoza putnika u cestovnom prometu. Čestitavši županu na inicijativi u cilju realizacije dostupnosti usluge javnog prijevoza građanima, ministar je naglasio da izravnu korist od potpisanog ugovora imaju upravo korisnici, s obzirom na to da se time osigurava održivost javnog linijskog prijevoza u županijama.

Održavanje linija

– Za projekt je u državnom proračunu osigurano 60 milijuna eura, a vrijednost upravo potpisanog ugovora je 2,5 milijuna eura za iduće dvije godine. Treća ste županija koja je to do sada napravila, zbog čega će prijevoznici, među kojima sve više pada interes za pružanje te vrste prijevoza, u javnim uslugama prepoznati financijsku korist – rekao je nakon potpisivanja ministar objasnivši važnost ovakvih ugovora o javnoj usluzi koje sklapaju županije.

– U vrijeme kada se mnoge autobusne linije ukidaju jer prijevoznici nemaju ekonomskog opravdanja da ih održavaju mnogi su građani nezadovoljni, posebno oni u ruralnim područjima. Upravo ova javna usluga jest nešto što će poglavito u ruralnim krajevima tu mrežu linija održati, jer će država ovim sredstvima koje smo odredili sufinancirati zajedno sa županijama da se te linije održe, bez obzira na broj putnika koji koriste te usluge – rekao je Butković, uz poruku da će provedbom ovog projekta svako manje mjesto biti povezano s većim središtima te je pozvao ostale županije na uvođenje javne usluge.

Sisačko-moslavačka županija ovaj je projekt nazvala “Županijski prijevoz za sve”. Njime je, uz dodatno sufinanciranje županije, gradova i općina, stanovnicima Sisačko-moslavačke županije omogućen autobusni prijevoz po cijeni mjesečne karte od samo dva eura autobusima na utvrđenoj mreži 49 linija Sisačko-moslavačke županije.

Vraćaju se ukinute linije

– Ovaj projekt realiziramo u partnerstvu s Vladom RH te gradovima i općinama s područja županije, a njime osiguravamo prijevoz autobusima za sve stanovnike naše županije za dva eura mjesečno, ali i ponovno aktiviramo desetke neaktivnih linija, čime omogućujemo kvalitetniju prometnu povezanost, osobito naših ruralnih područja s urbanim središtima. U našu županiju trenutačno se ulaže najviše od svih županija u Hrvatskoj. Kada uzmemo u obzir i ostale projekte koje realiziramo u suradnji s Vladom RH i što sve radimo na obnovi i revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije, možemo reći da postajemo poželjno mjesto za život – rekao je župan Celjak.

Županijska skupština prihvatila je prijedlog za obnovu dodatnih odjela sisačke bolnice i ambulanti Važne odluke na sjednici Županijske skupštine Sufinancirat će se karte za autobusne linije u županiji Ugovor  zamjeni nekretnina potpisali su u Sisku ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i sisački biskup Vlado Košić Zamjena zemljišta između RH i Biskupije Županija će graditi montažna naselja u Glini, Petrinji i Sisku Ivan Celjak SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Obnavlja se Dom zdravlja, ali i neodržavane ambulante