Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Skupština Međimurske županije odlučila

Školama će se na jesen ponuditi uvođenje zdravstvenog odgoja

storyeditor/2024-03-08/MZA1.jpg
Foto: Međimurska županija SKUPŠTINA Međimurske županije donijela je nekoliko važnih odluka
Skupština Međimurske županije donijela je odluku o prodaji nekretnina na području poduzetničke zone Poslovni park Međimurje, koja donosi potencijalni prihod od milijun eura te otvaranje novih radnih mjesta

Skupština Međimurske županije donijela je nekoliko važnih odluka, među kojima je i ona o prodaji nekretnina na području poduzetničke zone Poslovni park Međimurje, koja donosi potencijalni prihod od milijun eura te otvaranje novih radnih mjesta. Vijećnici su prihvatili prijedloge o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnih i srednjih škola, zdravstvenih ustanova te ustanova socijalne skrbi kojima je osnivač Međimurska županija, kao i izvješće o radu župana za drugo polugodište 2023. godine.

Čeka se odgovor

U aktualnom satu vijećnik Željko Pavlic zatražio je pisani odgovor iz HZZO-a o pravu na naknadu putnih troškova zbog odlaska na liječničke preglede i terapiju, koju je dio umirovljenika izgubio uvođenjem modela besplatnog prijevoza vlakom. Upitao je župana je li Županiji stigao odgovor Ustavnog suda na zahtjev o ocjeni ustavnosti preuzimanja upravljačkih prava nad Županijskom bolnicom Čakovec. Župan Matija Posavec odgovorio je da od listopada prošle godine, otkad je zahtjev za ocjenu ustavnosti proslijeđen, odgovora nema niti se što događa u bolnici.

– Ako je reforma zdravstva svedena na otimanje bolnica županijama, pored svih problema koji zahtijevaju hitno rješavanje, od izostanka administrativnog osoblja kao pomoć liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, nedostatka i nezadovoljstva liječnika do lista čekanja, onda to nije reforma – rekao je župan i dodao da su ishođene građevinske dozvole za novi prostor za bolničke laboratorije i palijativni centar, no do pokretanja projekata s državne razine još nije došlo.

Vijećnica Andreja Marić rekla je da se dvije godine bezuspješno bori da i Međimurje bude u mreži hitne helikopterske medicinske službe te je upitala je li se i Županija uključila s takvim zahtjevom.

– Još prije sedam godina Međimurska županija nadležnima je uputila takvu inicijativu i nećemo odustati – odgovorila je pročelnica Sonja Tošić Grlač.

Vijećnika Vladimira Peršića zanimalo je hoće li biti obnovljen Feštetićev dvorac u Pribislavcu.

– Projekt obnove Feštetićeva dvorca je prošao, ali tek nakon prigovora našeg projektnog tima – rekao je župan Posavec. Vijećnik Ljubomir Kolarek zanimao se za programe posvećene integraciji stranih radnika i donošenju prostornog plana Međimurske županije, a vijećnika Igora Ivkovića zanimali su detalji vezani za reviziju u Međimurskoj županiji. Župan je odgovorio da je nalaz revizije javni dokument koji će svim vijećnicima biti dostavljen te da uvjetno mišljenje uvjetuju procesi vezani za poljoprivredne kredite, koji se godinama provlače dokumentima, iako je nastupila apsolutna zastara.

Prihvaćeno većinom glasova

Dnevni red dopunjen je točkom na kojoj je većinom glasova prihvaćena inicijativa vijećnice Andreje Marić da se od iduće školske godine osnovnim školama u kojima je Županija osnivač ponudi uvođenje predmeta zdravstveni odgoj.

– Od iduće školske godine našim ćemo školama ponuditi izbor da ako to žele, u nastavu implementiraju novu vrijednost, odnosno nadstandard – rekao je župan Posavec.

storyeditor/2024-03-08/bjelovar_foto.jpg Stiglo je odobrenje za izgradnju još dva vrtića u Bjelovaru U 40 godina nije izgrađen nijedan vrtić, a sada gradimo četiri nova storyeditor/2024-03-07/f16eb527-11d7-4942-9819-fb2a7e6fc75b.jpeg Škola u Sutivanu bit će jedna od prvih koja će prijeći u jednosmjensku nastavu Velika ulaganja na Braču, za splitsko-dalmatinske otoke predviđeno 35 mil. eura storyeditor/2024-03-08/a_zeljeznica_radovi_foto_kristijan_toplak.jpg U željezničku infrastrukturu u županiji uloženo 23,8 milijuna eura Brže, sigurnije i jeftinije prometovanje vlakom