Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
DODIJELJENE POTPORE

Škotsko visinsko govedo na črešnjevačkim livadama i pašnjacima

škotsko govedo
Foto: Varaždinska županija skotsko govedo
Obitelj Mekota uzgaja pasminu čije je meso kvalitetno, a dugi rogovi i duga crvena dlaka prepoznatljivo obilježje

Škotsko visinsko govedo nekad se u Hrvatskoj moglo vidjeti samo na fotografijama, a danas krasi pašnjake u Črešnjevu, mjestu u Varaždinskoj županiji. Goveda su prepoznatljiva po svojim dugim rogovima i dugoj crvenoj dlaci, otporna su na teške vremenske uvjete, imaju dug životni vijek i meso visoke kvalitete. Na svome ih imanju uzgaja obitelj Mekota, koju su posjetili župan Anđelko Stričak i resorni pročelnik dr. sc. Dragutin Vincek. Bila je to ujedno i prigoda da sve proizvođače iz županije pozovu da se jave na javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi, za koji je u županijskom proračunu u ovoj godini osigurano gotovo 900.000 eura.

– Bespovratna sredstva za poticanje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju od 2021. godine povećali smo za više od 50 posto jer smo prepoznali poljoprivredu kao iznimno važnu gospodarsku granu. Potpore se ne dodjeljuju po principu "najbrži prst", nego bespovratna sredstva odobravamo svima koji se prijave te ispunjavaju propisane uvjete – ističe župan Stričak.

Poljoprivrednicima se bespovratne potpore dodjeljuju putem ukupno dvanaest mjera. Stočarima se, primjerice, sufinancira nabava rasplodnog materijala i modernizacija stajskih objekata, a potpore se dodjeljuju i za podizanje trajnih nasada, postavljanje sustava za navodnjavanje ili za zaštitu od tuče, okrupnjavanje ili analizu poljoprivrednog zemljišta.

Posebno se potiče očuvanje tradicionalnih proizvoda, obrta i usluga, posebno autohtonih proizvoda zaštićenih na razini Europske unije, među kojima su varaždinsko zelje, varaždinsko bučino ulje, varaždinski klipič i ludbreški hren. 

storyeditor/2024-04-05/ludbreski_hren__1_.jpg Izvrstan je kao prilog uz meso, dodatak salati, a prija i juha od hrena u cikli Ludbreški hren deseti je proizvodiz županije zaštićen na razini EU storyeditor/2024-03-29/Bela_1__1_.jpg Obnova dvorca bit će poticaj mještanima za bavljenje turizmom Županija postala vlasnik dvorca Bela I iz Doline vitezova storyeditor/2024-03-22/minerva_potpisivanje_ugovora_ministrica_brnjac_2024__1_.jpg "U sljedećih pet godina Varaždinska županija bit će turistička top destinacija" Specijalna bolnica u Varaždinskim Toplicama dobila 17,1 milijuna eura