Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Vježba Civilne zaštite "Drava 2021."

Spašavali unesrećene iz poplave

Foto: Međimurska županija
U vježbi je sudjelovalo stotinjak ljudi, od vatrogasaca do liječnika

Županijska vježba Civilne zaštite "Drava 2021.", održana na rijeci Dravi nizvodno od Hidroelektrane Dubrava, potvrdila je spremnost za suočavanje s prirodnim nepogodama. Stotinjak sudionika sudjelovalo je u spašavanju i evakuaciji osoba iz poplavnog područja čamcima te punjenja i postavljanja brana koje štite od poplave.

Zemljopisni položaj županije i bogatstvo vodama daju velike mogućnosti, ali ujedno i predstavljaju opasnost od poplava koje bi mogle ugroziti gotovo dvije trećine područja županije, stoga je potrebno veliku pozornost posvetiti mjeri zaštite i spašavanja od poplava, posebno u preventivnom dijelu, kažu u Međimurskoj županiji.

Prema scenariju, vodeni val uzrokovan obilnim kišama doveo je do porasta razine rijeke Drave. Trebalo je obaviti evakuaciju osoba zarobljenih na drugoj strani obale rijeke, izvršiti potragu za unesrećenim osobama te spasiti osobe iz vode.

Cilj vježbe bila je  provjera uvježbanosti, pripravnosti, usklađenosti i brzine aktiviranja djelovanja operativnih snaga i sudionika sustava Civilne zaštite. Zamjenik župana Josip Grivec rekao je da je dojmljivo vidjeti spremnost i uvježbanost operativnih snaga, a to je bila i prilika za demonstraciju opreme  timova za spašavanje iz poplavljenih područja.

U pokaznoj vježbi, uz Stožer civilne zaštite Međimurske županije, sudjelovali su i vatrogasci, policija, HGSS, Crveni križ, Zavod za hitnu medicinu i udruge.