Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
VJERNICI U ALJMAŠU

Svetište stradalo u Domovinskom ratu, kip Gospe od Utočišta nije

Aljmaš
Foto: Osječko-baranjska županija
U marijanskom svetištu u Aljmašu tisuće hodočasnika proslavile blagdan Velike Gospe

Na području Osječko-baranjske županije nalaze se tri marijanska svetišta – Gospe od Utočišta u Aljmašu, Marije Lurdske u Popovcu te Gospe Dragotinske u Dragotinu. Kao i svake godine na blagdan Velike Gospe, svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, ova svetišta posjeti više desetaka tisuća hodočasnika. Tako je bilo i ove godine, a najviše vjernika okupilo se u Aljmašu.

Već od ranih jutarnjih sati 15. kolovoza u Aljmaš su počele pristizati tisuće hodočasnika kako bi sudjelovale u proslavi blagdana Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta, jednom od najvećih i najvažnijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Prema procjenama, svetim misama koje su služene tijekom cijelog dana nazočilo je oko 70 tisuća vjernika, što je najviše do sada.

– Aljmaška Gospa od Utočišta puno znači svim Slavoncima i svim Hrvatima te ovamo dolaze iz cijele Hrvatske i inozemstva. Tako velik broj nazočnih hodočasnika ove godine u Aljmašu predstavlja svojevrstan rekord, ali i šalje znakovitu poruku – kazao je župan Ivan Anušić nakon svete mise koja je tradicionalno središnje misno slavlje na Veliku Gospu, a koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Župan je svim vjernicima poželio blagoslovljen blagdan Velike Gospe.

Velečasni Tomislav Ćurić, od prošle godine novi upravitelj svetišta i župnik Župe Aljmaš, istaknuo je kako se kao čovjek i svećenik u Aljmašu i svetištu osjeća zaista lijepo, sretno i prihvaćeno.

– Odmah po dolasku sam osjetio da je riječ o svetom mjestu, što su posvjedočili svi koji dolaze u ovo svetište, a znamo da je to jedno od najvećih i najposjećenijih u Hrvatskoj. Ljudi imaju poseban osjećaj za svetište i zbog toga što je silno stradalo u Domovinskom ratu, kao i što se dogodilo nešto čudesno. Nakon što je 1991. srušena crkva "preživio" je kip Gospe od Utočišta što je velika milost, nada i dar nama hodočasnicima, svećenicima i vjernicima – poručio je župnik Ćurić te dodao da ovo svetište godišnje posjeti od 150.000 do 180.000 hodočasnika.

Dakako, s vjernicima je u Aljmašu bio i Ante Markić, bivši župnik koji je 49 godina vodio aljmaško svetište.

ZA SUDJELOVANJE u obrani od poplava župan Ivan Anušić zahvalio je operativnim službama, Hrvatskim vodama, gradovima i općinama, kao i udrugama i samim građanima Radovi na uklanjanju posljedica visokog vodostaja Život uz rijeku vratio se u normalu, zbrajaju se štete od poplave Gospodarski centar Osječko-baranjska županija Za drugu fazu Gospodarskog centra dodatnih 115 milijuna eura Pojedinih dana organizirane su i tri edukacije dnevno, što pokazuje odgovornost naših ljudi, kaže Anušić SVINJOGOJSTVO Ozbiljno smo se prihvatili posla u zajedničkoj borbi protiv svinjske kuge