Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Županija podržala projekt OŠ Sibinjskih žrtava

Teslina učionica u Sibinju: Učenici povezali prirodu i moderne STEM tehnologije

PROJEKT je vrijedan gotovo 300.000 eura
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Osnovna škola Sibinjskih žrtava iz Sibinja kod Slavonskog Broda sa svojim je prvim izlaskom u Europu odmah polučila velik uspjeh. Naime, zahvaljujući gotovo 300 tisuća eura vrijednom projektu "Teslina učionica", koji financiraju Norveška, Island i Lihtenštajn, učenici su ovladali tehnikom 3D modeliranja i printanja, stvorili pametni vrt u kojem cijelim procesom proizvodnje biljaka upravljaju s pomoću modernih tehnologija, a dobili su i nove, suvremeno opremljene informatičke učionice.

– Printali smo kuću, dvorac, stalak za mobitel, prsten, šahovske figure. Ako nam nečega ponestane u učionici, uvijek to možemo isprintati. Privlači me to što uvijek možemo izraditi nešto novo, nikad nećemo iscrpiti sve mogućnosti. Volio bih raditi nešto povezano s 3D printanjem – rekao je učenik šestog razreda Milan Čiš.

Projekt brodske škole dobio je najbolje ocjene na natječaju iz programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a usmjeren je na razvoj STEM vještina i opremanje učionica.

– Djeca su dobila znanje i iskustvo. Otvorila su im se vrata za povezivanje novog, modernog, digitalnog svijeta, onog u kojem su oni svi na mobitelima, s nekim našim starim svijetom – istaknuo je ravnatelj škole Josip Šišmanović.

Projekt je podržala i Brodsko-posavska županija. Koristi su višestruke, jer ulaganje u STEM i popularizacija tog područja danas su važniji nego ikad.

– STEM tehnologije potrebne su u svijetu jer znamo da uz tehnologije i izvrsnost možemo razvijati društvo u cjelini. Stoga mislim da je to dobar zalogaj za nastavnike i učenike te da će danas-sutra ovdje možda nastati neki novi Tesla – rekao je Pero Ćosić, predsjednik Skupštine Brodsko-posavske županije.

BROJNI PROJEKTI realizirani su u dvije županijske bolnice. U slavonskobrodsku bolnicu uloženo je oko 120 milijuna kuna, a u novogradišku oko 80 milijuna kuna brodsko-posavska županija Iz EU fondova povučeno 342,77 milijuna eura za 550 projekata KONSTITUIRAJUĆA sjednica Gospodarskog vijeća HGK Radni sastanak s predstavnicima HGK Snažna potpora razvoju lokalnog gospodarstva i još više poticaja poduzetnicima PROŠIRENJEM mreže hitne medicine operativne snage zavoda bit će još spremnije odgovoriti na sve izazove koji ih očekuju Specifična županija: autocesta, željeznica i plovna Sava donose rizike Zavod za hitnu medicinu bogatiji za novo vozilo i deset novih timova