Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Razvitak

”Topusko pametni termalni grad”

Foto: Sisačko-moslavačka županija
Projekt je financiran iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. u iznosu od 604.000 eura, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 421.000 eur

Predstavljen je projekt “Topusko pametni termalni grad” nositelja Lječilišta Topusko, uz partnere TOP-TERME d. o. o. i tvrtku EFLA s Islanda. Ovaj je projekt financiran iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. u iznosu od 604.000 eura, uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 421.000 eura.

– Projekt “Topusko pametni termalni grad” sadrži više projekata. Taj projekt obuhvaća i energetsku obnovu zgrade Petrova gora, vrijednosti 16 milijuna kuna, rekonstrukciju smještajnog kapaciteta, vrijednosti više od 530.000 eura – rekao je župan Ivan Celjak na predstavljanju projekta dodajući kako su ti projekti dovršeni, no da je u tijeku projekt REWARDHeat.

– On znači rekonstrukciju centralne toplinske stanice, rekonstrukciju toplovodne mreže do kompleksa Topusko. Tu mislimo i na Lječilište Topusko i na TOP-TERME Topusko. Na geotermalnu vodu grije se i kompleks Topusko, ali i zgrada Općine, srednja škola, vrtić, crkva i dio stambenih objekata. Namjera nam je proširiti kapacitet, odnosno iskoristiti maksimalno geotermalnu vodu, proširiti mrežu korisnika i grijati i stambene prostore, ali isto tako vodu u cijelom Topuskom. Projekt “Topusko pametni termalni grad” također obuhvaća rekonstrukciju unutarnjih bazena i novi wellness – dodao je župan.

Na području Topuskog trenutačno se obnavlja zgrada kinematografa, u vrijednosti 1,1 milijun eura, a obnavlja se i Vila Zelengaj.

– Na području Topuskog trenutačno provodimo projekte u vrijednosti od oko 8 milijuna eura, a nastavit ćemo istim tempom dalje – rekao je župan.

2. Cool School zimska škola robotike i gaminga Učenici su naučili programirati robote i raditi jednostavnije kompjutorske igrice SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Županiji Tuškanova kuća i 15 stanova za stradalnike u potresu SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA I ove godine bespovratne potpore za tradicijske i umjetničke obrte