Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Sve službe u županiji spremne, a situacija je pod kontrolom

U bolnici osigurana dva respiratora, operacijska sala, ali i soba za dijalizu

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Zbog lokalne transmisije bolesti COVID-19, naselja Murter i Betina stavljena su pod mjere karantene jer je po mišljenju epidemiološke struke to najučinkovitija mjera, koja se pokazala opravdanom

– Od samih početaka pojave COVID-19 u Europi budno pratimo razvoj situacije, a Stožer civilne zaštite naše županije na ovu se temu prvi put sastao još početkom veljače kada još nije bilo zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom u Republici Hrvatskoj.  Utvrdili smo protokol djelovanja, obveze i zadaće svake od institucija uključenih u sustav civilne zaštite, tako da su s prvim slučajem zaraze sve naše službe bile spremne i danas imamo situaciju pod kontrolom – izvještavaju iz Šibensko-kninske županije i dodaju:

priprema se paket mjera za ublažavanje posljedica krize Novac za uskrsnice, regres i božićnice ide za pomoć gospodarstvu

– Zbog velikog broja oboljelih na Murteru na tom otoku imamo specifičnu situaciju. Zbog lokalne transmisije bolesti COVID-19, naselja Murter i Betina stavljena su pod mjere karantene jer je po mišljenju epidemiološke struke to najučinkovitija mjera, koja se pokazala opravdanom. 

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće radnje kako bi u ovim izvanrednim okolnostima život stanovništva u ovim naseljima na otoku Murteru funkcionirao. U naselja Murter i Betina, izuzev žurnih službi, dostave hrane i lijekova, nitko ne može ući ni izići. Postavljen je kontejner za trijažu bolesnika, a prema potrebi uzorkovanje pacijenata na koronavirus vrši se na Murteru kamo je upućen još jedan liječnik. 

Održani drugi županijski Eno-gastro susreti Uživali u domaćinim vinima, suhomesnatim delicijma, sirevima...

– Među prvima smo donijeli preporuku o zabrani javnog okupljanja većeg broja ljudi kao i preporuke o potrebi poštivanja najviših higijenskih standarda za okupljanja manjih skupina ljudi. Prema uputama Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, na području Šibensko-kninske županije ustrojene su tri ambulante domova zdravlja za pregled pacijenata pod sumnjom na zaraženost koronavirusom, i to u Šibeniku, Kninu i u Drnišu – ističu iz Županije.

 U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije osigurane su dvije sobe s dva respiratora, jedna soba za provođenje dijalize te ginekološka i sala za izvođenje operacije carskog reza ili bilo kojeg drugog operativnog zahvata osoba zaraženih koronavirusom. Zdravstvenom osoblju koje radi s pacijentima oboljelim od koronavirusa omogućeno je da dva tjedna ostanu u samoizolaciji kako ne bi ugrozili svoje obitelji.

Svečano otvorena nova zgrada dnevne bolnice OB-a Šibensko-kninske županije Uz bolju uslugu i suvremenu opremu smanjit će se i liste čekanja

– Svi djelatnici javnozdravstvenih ustanova s područja naše županije neumorno rade i ulažu nadljudske napore kako bi sve funkcioniralo besprijekorno i na tome im velika hvala. Nažalost, gotovo sve naše redovne aktivnosti su stale, a djelatnici županijskih upravnih odjela koriste godišnje odmore ili, oni koji to mogu, rade od kuće. Donesena je i odluka o organizaciji rada, rasporedu rada i radnog vremena u upravnim tijelima Šibensko-kninske županije za vrijeme trajanja epidemije uzrokovane virusom SARS-CoV-2. I prije pojave koronavirusa u našoj županiji donijeli smo odluku o preventivnoj mjeri prestanka izravnog rada sa strankama. Otkazan je i 12. Sajam agroturizma Šibensko-kninske županije na kojem smo očekivali više od 160 izlagača iz cijele Hrvatske. Sve aktivnosti oko pripreme manifestacija uz obilježavanje Dana županije su zaustavljene – naveli su iz Županije.