Izbornik
Naslovnica Županije
20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom...

U novom objektu I. osnovne škole Petrinja 349 učenika na nastavi

NOVA ZGRADA I. OŠ Petrinja izgrađena je na lokaciji koju je osigurala Županija, koja je ujedno izdvojila i gotovo pola milijuna eura za novu opremu i namještaj za školu
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Stara školska zgrada jako je oštećena u potresu, a radovi na izgradnji novog objekta za koji je većinu novca osigurala mađarska Vlada počeli su sredinom 2022.

Drugo je polugodište 349 učenika započelo u novom objektu I. osnovne škole Petrinja u središtu grada. Riječ je o novoizgrađenoj školi s velikom sportskom dvoranom vrijednom više od 22 milijuna eura. Većinu novca osigurala je mađarska Vlada, Vlada RH osigurala je potrebna sredstva za dovršetak radova, a Sisačko-moslavačka županija s gotovo pola milijuna eura vrijednom novom opremom i namještajem opremila je školu. Županija je osigurala i lokaciju izgradnje u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja građenja te je financirala prijevoz učenika do drugih škola.

22 milijuna eura
Prije početka nastave u novoj školi, učenike i njihove nastavnike pozdravili su župan Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i ravnatelj škole Robert Groza.

– Svi smo danas sretni i vidim sretna lica i učitelja i učenika. Danas je u ovoj školi jako lijepa atmosfera. Zadovoljni smo jer smo omogućili našim petrinjskim učenicima da krenu na nastavu u drugom polugodištu u svojoj novoj školi – rekao je župan Celjak. Podsjetio je kako je u posljednje dvije godine ovo treća nova škola na području grada Petrinje.

Foto: Sisačko-moslavačka županija

– Do sada smo u Petrinji obnovili šest škola, a izgradili smo tri nove škole. Na području Sisačko-moslavačke županije izgradili smo ili obnovili 18 škola i u iduća tri mjeseca očekujemo i završetak Srednje škole Petrinja te ćemo time završiti sve škole na području grada Petrinje. Sisačko-moslavačka županija obnavlja matični objekt, koji je prije potresa koristila I. OŠ Petrinja, a u kojem će nakon obnove biti knjižnica i glazbena škola, dok će u matičnom objektu SŠ Petrinja biti učenički dom i koristit će se za opće obrazovne predmete – dodao je župan Celjak.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes zahvalila je mađarskoj i hrvatskoj Vladi, Sisačko-moslavačkoj županiji i svima koji su dali svoj doprinos u izgradnji I. OŠ Petrinja.

– Veseli me što su učenici i nastavno osoblje napokon došli u svoju zgradu i sigurna sam da će uživati u novoj školi – rekla je Komes.

Uz školu i dvorana
Stara zgrada I. OŠ Petrinja jako je oštećena u potresu, a radovi na izgradnji novog objekta počeli su sredinom 2022. godine. Za to vrijeme učenici su nastavu pohađali u OŠ Dragutina Tadijanovića i PŠ Hrastovica.

Nova školska zgrada sastoji se od prizemlja i dvaju katova u kojoj je smješteno 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu je izgrađena i nova dvorana, a ukupna površina škole i dvorane iznosi 5554,7 četvornih metara. Također su napravljeni i vanjski odgojno-sportski sadržaji kako bi učenici za vrijeme lijepog vremena određene odgojno-obrazovne sadržaje mogli odrađivati na otvorenome.

SVE NOVO Prometnica u Bregani dobit će novu rasvjetu, odvodnju, asfalt... Ceste se sređuju punom parom Počeli radovi u Katančićevoj i Ulici 30. svibnja u Bregani INTERES RASTE Pravo na stipendiju dobilo je 38 učenika i sedam studenata. Mjesečna učenička stipendija iznosi 80 eura, a studentska 120 eura Stipendije učenicima i studentima, a poduzetnicima potpore Mladi, ali i svi ostali u Stupniku imaju mogućnosti za pokretanje vlastitog posla Veliki razvojni projekti uz poticanje poduzetništva i razvoj gospodarstva i dalje ostaju na vrhu prioriteta u svim planovima ovog gradskog upravnog odjela Pothvati koji će direktno utjecati na zapošljavanje U 2024. očekujemo početak projekata koji će osnažiti vinkovačko gospodarstvo