Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
POPOVAČA

U Popovači subvencioniranje proizvodnje povrća i cvijeća

1/2
Foto: Popovača
Do 2. svibnja traje natječaj za potpore za nabavu kvalitetnog sjemena i sadnog materijala za proizvodnju u plastenicima i staklenicima

Do 2. svibnja traje javni poziv za podnošenje zahtjeva za potpore u poljoprivredi na području Grada Popovače u 2023. godini, i to za mjeru subvencija proizvodnje povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima.

Subvencija se odnosi na proizvodnju povrća i cvijeća u zatvorenim prostorima (plastenicima i staklenicima) minimalne površine 500 m². Prihvatljivi troškovi su troškovi nabave kvalitetnog sjemena i sadnog materijala za proizvodnju u plastenicima i staklenicima. Intenzitet potpore je u iznosu do 0,40 eura/ m² proizvodnog prostora, odnosno najviše do 1327,23 eura po korisniku godišnje.

Gradski proračun

Isplata subvencije bit će na temelju utvrđene površine pod proizvodnjom povrća i cvijeća te ako su prihvatljivi troškovi u potpunosti plaćeni.

– Korisnik, ovisno o mjeri po kojoj traži potporu, popunjava odgovarajući zahtjev za potporu koji se nalazi na službenoj mrežnoj stranici Grada Popovače (www.popovaca.hr) ili se može osobno preuzeti u Upravnom odjelu za komunalni sustav i prostorno planiranje. Zahtjevi se dostavljaju zajedno s traženom dokumentacijom preporučenom pošiljkom na adresu Grada Popovače – ističu u gradskoj upravi.

Na području Popovače djeluju ukupno 1472 poljoprivredna gospodarstva, a za subvencije se iz gradskog proračuna godišnje izdvaja 62.380 eura.

Subvencioniranje se, uz ovu mjeru, provodi kroz još njih 12: subvencija za proizvodnju povrća i cvijeća na otvorenom, za očuvanje i proširenje pčelinjeg fonda, subvencija u ekološkoj proizvodnji, subvencija za nabavu loznih cijepova, voćnih sadnica i sadnica jagoda, subvencija za okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta, za troškove osiguranja usjeva, nasada, stoke i peradi, subvencija za uređenje i popravljanje kvalitete tla – kalcizaciju, subvencija za ulaganje u kontrolu plodnosti tla (analizu tla), subvencija za postavljanje i kupnju sustava za navodnjavanje u povrćarstvu i voćarstvu, subvencija za ostavljanje rasplodnog podmlatka (junica) iz vlastitog uzgoja kombiniranih i/ili mliječnih pasmina, subvencija u stočarstvu za umjetno osjemenjivanje krava i junica te za osjemenjivanje krava i junica u prirodnom pripust te subvencija za prirodni pripust izvornih i zaštićenih pasmina kobila hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca.

– Napominjemo kako se pojedinom korisniku može u jednoj proračunskoj godini dodijeliti potpora iz ovoga programa u iznosu do 3981,68 eura, a jedna mjera ne isključuje drugu – ističu u gradskoj upravi.

Poljoprivredna zemljišta

Ovih dana usvojen je i program korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Popovače za 2023. kojim će Popovača od zakupa i prodaje uprihoditi 268.100,07 eura, što će se, uz subvencije, rasporediti na održavanje zajedničkih pašnjaka i odvodnih kanala, poljskih putova itd.