Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
VELIKA ULAGANJA

U promet će se do ljeta 2022. pustiti 25 km autoceste od Osijeka prema Belom Manastiru

Gradilište su posjetili ministri Oleg Butković i Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, predsjednik Uprave HAC-a Boris Hozjan i čelnik Uprave HC-a Josip Škorić
Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupna vrijednost ovog projekta je 450 milijuna kuna, a s obilaznicama Belog Manastira i Petrijevaca, ulaganja u gradnju i obnovu cestovne infrastrukture u Osječko-baranjskoj županiji iznose oko 750 milijuna kuna.

Radovi na obilaznici Belog Manastira, vrijedni 84 milijuna kuna, u punom su jeku pa su gradilište posjetili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Ivan Anušić, predsjednik Uprave hrvatskih autocesta Boris Hozjan i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Završen Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije Prioriteti su završetak autoceste, drugi kolosijek pruge do Zagreba...

– Ovo je jedan od većih projekata na području Baranje i projekSuzana Lepan Štefančić U promet će se do ljeta 2022. pustiti 25 km autoceste od Osijeka prema Belom Manastiru ta Slavonija, Baranja i Srijem, a dogovorili smo da investicija što prije počne zbog teretnog prometa koji ovuda prolazi te ugrožava građane Belog Manastira. Radovi će biti gotovi 2022. godine, a spojit će se na budući Koridor 5c. Svaka trasa donosi gospodarski razvitak i zbog toga smo iznimno sretni – rekao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Radovi dobro napreduju

Ministar Oleg Butković podsjetio je da je nedavno završena obilaznica Petrijevaca, duga 3,88 kilometara i vrijedna 70,5 milijuna kuna, s tim da su 56,94 milijuna kuna bespovratna sredstva EU, a ministrica Nataša Tramišak naglasila je dobru suradnju MRREU i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture upravo u području važnih prometnih pravaca i infrastrukture. Istaknula je i da se priprema obnova željezničke infrastrukture, pruge Osijek – Virovitica, kao i Zračne luke Osijek.

– Na područje Osječko-baranjske županije odnose se projekti vrijedni više od 1,5 milijardi kuna, a za pet županija istočne Hrvatske u pripremi su investicije više od 5 milijardi kuna – rekla je ministrica Tramišak.

– Ugovor o gradnji poddionice Most Halasica – Beli Manastir na Koridoru 5C, duge 17,5 kilometara u vrijednosti 443 milijuna kuna bez PDV-a, potpisali smo u proljeće ove godine. Unatoč koroni radovi idu dobro i do ljeta 2022. pustit ćemo u promet 25 kilometara autoceste od Osijeka prema Belom Manastiru. Ostaje nam pet kilometara za koje će Hrvatske ceste do kraja godine dobiti lokacijsku dozvolu, u 2021. i građevinsku, a sredinom godine raspisat ćemo natječaj za taj preostali dio autoceste – kazao je ministar Butković.

Nova prilika za razvoj gospodarstva i turističke sadržaje Čvorište u Goričanu dobilo uporabnu dozvolu

Rade hrvatske tvrtke

Ukupna vrijednost ovog projekta je 450 milijuna kuna, a s obilaznicama Belog Manastira i Petrijevaca, ulaganja u gradnju i obnovu cestovne infrastrukture u Osječko-baranjskoj županiji iznose oko 750 milijuna kuna.

– Drago mi je što i ove projekte rade hrvatske tvrtke i što se u naše autoceste ugrađuje pijesak iz Drave. Ujedno se čisti korito Drave i svi smo na dobiti – rekao je župan Anušić. Na novinarsko pitanje zašto se čekalo ovako dugo na nastavak gradnje Koridora 5C, rekao je da je bivša Vlada Zorana Milanovića preprojektirala ovaj dio autoceste na običnu dvotračnu cestu, "pa je trebalo i vremena i volje da se ponovo projektira autocesta i nađe model financiranja". Ukupna dužina Koridora 5c u Republici Hrvatskoj je 88,5 kilometara, veći dio je sagrađen, a dogovorena je i spojna točka s hrvatske i mađarske strane granice.