Izbornik
Naslovnica Županije
Zbog EU fondova okreću se novom konceptu

U Regionalnom centru Šagulje zbrinjavat će 76 tisuća tona otpada godišnje

CENTAR će pokrivati područje četiri županije
Foto: bpz.hr

"Izrada studijsko-projektne dokumentacije za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje" naziv je 15 milijuna kuna vrijednog projekta čija petogodišnja provedba završava 1. prosinca.

Projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran iz Kohezijskog fonda, a preostali dio financira se bespovratnim sredstvima kapitalne pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Cilj projekta je izrada studijsko-projektne dokumentacije za gradnju Centra za gospodarenje otpadom Šagulje kod Nove Gradiške, koji će doprinijeti uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u skladu s europskim standardima. Sve će rezultirati 25-postotnim smanjenjem mase proizvedenog komunalnog otpada, a samim time i manjim onečišćenjem. Centar Šagulje pokriva područje Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije.

Prema uredbi Europskog parlamenta i vijeća o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijskom fondu, ulaganja u zbrinjavanje otpada na odlagališta i ulaganja u postrojenja za obradu preostalog otpada se ne sufinanciraju. Iz tih razloga RCGO Šagulje okreće se novom konceptu prema kojem bi prihvaćao i reciklabilne tokove otpada i, prema tome, bio podložan sufinanciranju iz europskih fondova. U izmjeni koncepta projekta uzet će se u obzir i proširenje obuhvata na Virovitičko-podravsku županiju. Tako se sada projekt Šagulje prostire na 70 jedinica lokalne samouprave te obuhvaća 392.937 stanovnika (145.532 kućanstva) i 22 skupljača komunalnog otpada.

Prema izmijenjenom tehničkom dijelu studije izvedivosti, ulaz u postrojenje iznosio bi 76.092 tone godišnje. 

Moj sastav i ja pripremamo jako dobar program, koji će biti prepun pjesama koje volite, a cijeli naš nastup bit će dodatno obogaćen, i to uz plesnu skupinu plesnog studija Korak, najavljuje Vanna Vanna i Novi fosili uveličat će 667. rođendan Koprivnice Vanna: Nakon nekoliko godina napokon ću imati koncert u rodnom gradu OVIM nagradnim natječajem, istaknuto je, županija želi dodatno osnaživati poduzetničko ozračje i klimu na svom području Ukupni nagradni fond 11.150 eura Traje natječaj za "Najbolju poduzetničku ideju" NAGRADA za iznimne uspjehe koje je Ivan, sada učenik 7. razreda, ostvario na državnom natjecanju iz informatike prošle školske godine Popovača svake godine nagrađuje osnovnoškolce koji izbore prva tri mjesta Državni prvak iz informatike za nagradu od grada dobio 3D printer