Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Naselje uz rijeku

U Šarengradu otvorena šetnica: Mještani sada mogu uživati uz Dunav

Šarengrad
1/3
Foto: Branimir Bradarić
Šetnica je svečano otvorena uz pridržavanje svih mjera koje je donio nacionalni Stožer civilne zaštite kada je riječ o držanju razmaka

Od srijede navečer Šarengrad, prigradsko naselje Grada Iloka, dobilo je svoju novouređenu šetnicu uz Dunav za koju ponosno kažu kako je vjerojatno najljepša šetnica uz ovu rijeku u Hrvatskoj. Šetnica je svečano otvorena uz pridržavanje svih mjera koje je donio nacionalni Stožer civilne zaštite kada je riječ o držanju razmaka. Šarengradski šetnicu, uz puštanje balona i molitvu, otvorila je gradonačelnica Iloka Marina Budimir koja je rekla kako je ovaj projekat u cijelosti financiran sredstvima grada Iloka i nastavak je niza projekata koji su u tijeku ili će uskoro zaživjeti.

- Investicija vrijedna 170.000 kuna je veoma razveselila lokalno stanovništvo, vrijednih poljoprivrednika i vinogradara ovog malenog, lijepog  naselja na Dunavu. Mještani preko dana često budu okupirani poslom na plodnim srijemskim poljima, a navečer u smiraj dana uživaju biti uz moćnu rijeku, ploveći u karakterističnim čamcima tzv. čiklama, ribareći ili smo boraveći uz veliku, europsku rijeku Dunav. Sada imaju razlog više doći i kasno na večer uz svjetla javne rasvjete uživati u miru i tišini koju nudi samo voda, rekla je Budimir.

Šarengrad, ada Sporno područje uz Dunav Ničija zemlja: umjesto predivnih plaža i pašnjaka, ada postala prava džungla

Dodala je kako su osim ovog projekta postavljena i tri autobusna stajališta, obnavlja se mjesna zgrada doma, obnovilo se krovište pravoslavne crkve u Šarengradu, a planira se i obnova nogostupa sveukupno preko milijun kuna investicija. Prošle godine je završen  i nacrt postojećeg stanja Šarengradske tvrđave te je stvoren preduvjet za daljnje planiranje i obnovu nekad važne strateške „osmatračnice“ velikog plovnog puta Europe.

- Na brojne upite zašto se toliko trudimo i ulažemo sredstva koja su nam na raspolaganju, kao i svo svoje slobodno vrijeme kako bi ovaj i slične projekte realizirali, a Slavonija nam je svakim danom sve pustija. Parafrazirat ću jednu od brojnih izreka oca Domovine dr. Ante Starčevića u kojoj on govori „neka je Hrvatska uru duga i uru široka i neka u njoj živi pet Hrvata. Tih pet Hrvata bit će sretni i slobodni“. Neka je Šarengrad minutu dug i minutu širok i neka u njemu živi pet Hrvata. Tih pet Hrvata bit će sretni i slobodni, rekao je prilikom otvaranja šetnice predsjednik Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić.

Inače, Šarengrad se nalazi na državnoj cesti koja spaja Vukovar i Ilok. Proteklih godina ovo naselje suočava se sa velikim odljevom stanovništva tako da je selo više nego poluprazno. Slijedom toga prije nekoliko godina ugašen je nogometni klub u selu kojemu su samo par godina ranije sređene prostorije i teren.