Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Centar kompetentnosti umjesto domobranske vojarne

U Sisku se obnavlja Gimnazija i uređuje prvi učenički dom

Potpredsjednik Vlade, ministar Branko Bačić u pratni sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka obišao je radove obnove zgrada Učeničkog doma u Sisku i zgrada Gimnazije Sisak
1/3
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Vladom RH, obnavlja zgradu stare Strukovne škole koju ćemo prenamijeniti u učenički dom kapaciteta od 50 do 60 učenika, izjavio je župan Celjak

Nakon obnove objekata u Lađarskoj ulici u Sisku, koje obnavlja Sisačko-moslavačka županija, vizura toga dijela grada znatno će se promijeniti, rečeno je prilikom obilaska radova na obnovi niza objekata uz desnu obalu Kupe u Sisku. Osim same obnove, zapuštene zgrade uz Kupu dobit će potpuno novu namjenu te će u njima biti organizirani obrazovni i sportsko-rekreacijski sadržaji za učenike i mlade.

Za sportaše
Sisačko-moslavačka županija u Lađarskoj ulici obnavlja bivšu domobransku vojarnu u kojoj će se smjestiti Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak te staru matičnu Strukovnu školu u kojoj će se nalaziti prvi učenički dom u Sisku, a uskoro počinje i obnova zgrade u Lađarskoj 30.

– Sisačko-moslavačka županija, u suradnji s Vladom RH, obnavlja zgradu stare Strukovne škole koju ćemo prenamijeniti u učenički dom kapaciteta od 50 do 60 učenika. Radovi su u završnoj fazi, vrijednost ovog projekta je 1,6 milijuna eura. Na ovoj mikrolokaciji obnavljamo i zgradu bivše vojarne, a vrijednost tog projekta je oko 21 milijun eura i tamo uspostavljamo Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak. Za centar smo nabavili i najmoderniju opremu kako bi naši učenici dobili najbolje obrazovanje iz područja elektrotehnike i računalstva. U ovoj ulici, dolje niže, imamo još jednu staru zgradu Strukovne škole, a tu zgradu obnavljamo u obrazovne svrhe te ćemo tamo obrazovati sportaše. Predviđena je dvorana za trening, teretana i unutarnji bazen s otporom. Iznad ove ulice obnavljamo i zgradu bolnice – izjavio je župan Celjak koji je radove obišao zajedno s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem.

Župan je istaknuo kako će obnovom svih ovih objekata Sisačko-moslavačka županija osigurati najkvalitetnije uvjete za sve sugrađane.

Ministar Bačić istaknuo je uspjeh provedbe obnove zgrada koje je Sisačko-moslavačka županija preuzela te je izjavio kako je od 319 milijuna, koliko je iz Fonda solidarnosti EU odobreno za konstrukcijsku obnovu na području stradalom u petrinjskom potresu, do sada iskorišteno gotovo 99 posto sredstava.

– Kako bismo mogli financirati dovršetak svih radova, dogovorit ćemo nastavak financiranja iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti jer iz njega ćemo za cjelovitu obnovu na području petrinjskog i zagrebačkog potresa osigurati sredstva u iznosu od 1 milijardu i 200 milijuna eura. Ipak, prije toga treba osigurati sredstva iz državnog proračuna kako bi se svi ti projekti, ugovoreni iz Fonda solidarnosti EU, mogli financirati iz državnog proračuna, ali i drugih izvora financiranja. Radove nastavljamo istim intenzitetom, svi ugovoreni projekti će se realizirati – naglasio je ministar Bačić.

Nastava u jednoj smjeni
Na povratku u središte grada, župan Celjak i ministar Bačić obišli su i Gimnaziju Sisak na kojoj Sisačko-moslavačka županija provodi konstrukcijsku obnovu.

– Gimnazija Sisak bit će obnovljena do rujna ove godine i spremna za početak nove školske godine, ako se ne dogode neke nepredviđene okolnosti. Vrijednost radova je oko 2,5 milijuna eura, a uz obnove uređujemo i potkrovlje kako bi učenici pohađali nastavu u jednoj smjeni. Ti radovi, čija je vrijednost oko 1 milijun eura, financiraju se iz donacije PBZ-a – rekao je župan Celjak.

Konstituirano Dječje gradsko vijeće Popovače Zalagat ćemo se za prava i uvažavanje mišljenja djece UKUPNA VRIJEDNOST investicije je 245 tisuća eura, od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar 700 fotonaponskih modula na Distributivnom centru za voće i povrće u poslovnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici Solarna elektrana već sada nam je uštedjela 50 posto struje, a ljeti će još i više U reviju su bili uključeni učenici zanimanja krojač, frizer, kuhar i elektro-instalater koji su pod voditeljskom palicom Andree Bećarević i uz pjesmu Ante Benkovića prošetali crvenim tepihom i ispričali modno-frizersku priču Španjolske i Grčke 8. slatinski obrtničko-gospodarski sajam još uspješniji od prethodnih Tajne lončarstva, praline te rad motora i solarnih panela