Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Završen vrijedan projekt na veselje sportskih rekreativaca

U Zelini otvoren sportski park, hit je pumptrack staza

Foto: Dražen Kopač
Višenamjenski sportski park ima rukometno igralište, ono za mali nogomet, dva košarkaška i tri igrališta za badminton

Rekreativci s područja Svetog Ivana Zeline, pogotovo oni “uživljeni” u bicikle, imaju dodatan razlog za veselje. Rukometno igralište, ono za mali nogomet, dva košarkaška i tri igrališta za badminton te pumptrack staza sada krase ovaj grad, a radi se o višenamjenskom sportskom parku koji je otvoren na prostoru tamošnjeg Sportsko-rekreacijskog centra.

Vrijedan sportski sadržaj

– Višenamjenski sportski park postao je stvarnost. Još lani bio je samo projekt na papiru, a sada je na raspolaganju svima,  kako sportskim udrugama tako i rekreativcima. Balon će biti  u funkciji tijekom zimskih mjeseci, dok će ostatak godine teren biti otvoren i dostupan svima.  Biciklistički pumptrack također je zanimljiv i atraktivan sadržaj koji već danima privlači mlađe, no ima i nešto malo starijih koji žele isprobati svoje vještine. Hvala Ministarstvu turizma i sporta te Zagrebačkoj županiji na financijskoj pomoći u realizaciji ovog  projekta. Veseli što otvaramo još jedan vrijedan sportski sadržaj od kojega će koristi imati svi koji se bave sportom – pri otvaranju rekao je gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Gradnja višenamjenskog sportskog igrališta (zimi natkrivenog, ljeti otvorenog) sufinancirana je sa 600.000 kuna sredstvima Ministarstva turizma i sporta, a gradnja pumptrack staze s 200.000 kuna sredstvima Zagrebačke županije. Ostatak iznosa od 2,2 milijuna kuna osigurao je Grad Sveti Ivan Zelina. Zagrebačka županija sufinancirala je pumptrack stazu u sklopu Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2021. godini.

Osim Svetog Ivana Zeline, sredstva za gradnju bike parkova dobili su i gradovi Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Velika Gorica. Zagrebačka županija lani je, naime, prvi put raspisala javni poziv kojim gradovima sufinancira gradnju ili opremanje sportske infrastrukture te vrste, a svih pet gradova koji su prijavili projekte ostvarili su bespovratnu potporu.

Tako je po 200.000 kuna dodijeljeno gradovima Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Sveti Ivan Zelina, a 150.000 kuna Velikoj Gorici.

Nije klasika

Ono što pumptrack stazu čini drukčijom od klasične vožnje biciklom jest da se umjesto pedaliranjem ili odguravanjem  vozači na pumptracku pokreću mijenjanjem položaja svojih tijela gore-dolje.

– Ovakva sportska infrastruktura pridonosi kvaliteti života u lokalnoj zajednici, potiče na boravak na otvorenom, utječe na razvoj motoričkih sposobnosti djece i mladih te postaje mjesto susreta i sportskih događanja –  poručili su iz Zagrebačke županije.

Pumptrack poligoni već su neko vrijeme itekako popularan oblik rekreacije. Prvi asfaltirani  poligon u Hrvatskoj otvoren je još 
2020. godine u Svetoj Nedelji, dok je onaj u Velikoj Gorici površinom  najveći u Hrvatskoj i jedan od tri najveća u Europi.