Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Na sastanku župana s ministrom Ćorićem najavljeno javno nadmetanje

Uskoro dozvole za istragu ugljikovodika na Dinaridima

Dinaridi
Foto: Zadarska županija
Jedinicama lokalne samouprave u Slavoniji samo na račun naknada za istraživanje uplaćeno je više od 17 milijuna kuna

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić održao je radni sastanak sa županom šibensko-kninskim Goranom Paukom, zadarskim Božidarom Longinom, splitsko-dalmatinskim Blaženkom Bobanom, karlovačkim Damirom Jelićem i zamjenikom župana Ličko-senjske županije Vicom Nekićem na temu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Dinarida. Sastanku je nazočio i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Projekt proširenja i produbljenja Privlačkog gaza trebao bi biti realiziran iduće godine Potpisan sporazum za projekt vrijedan 17,5 mil. kuna bez PDV-a Širenjem Privlačkog gaza krati se plovidba za 11 milja

Službeno je najavljeno skoro pokretanje postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida. Ministar Ćorić je još jednom naglasio želju Vlade RH za pravodobnim informiranjem i uspostavljanjem partnerskih odnosa sa svim ključnim dionicima, a prvenstveno lokalnim samoupravama na čijim se područjima nalaze predloženi istražni prostori jer upravo one ima najveću izravnu korist od ovog istraživanja. Na primjeru JLS-a u istočnoj Slavoniji na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016., samo na račun naknada uplaćeno je više od 17 milijuna kuna koje su općinama donijele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica.

Naglašeno je kako je ovo nastavak procesa Vlade RH koji je započeo prije četiri godine donošenjem prvog Zakona o ugljikovodicima. U ovoj je fazi riječ o snimanju potencijala ugljikovodika dok će se o eventualnoj eksploataciji, kao i isplativosti, moći govoriti tek nakon istraživanja. 

prijedlog novih statističkih regija Longin: Trenutačno je to logično i pravedno rješenje Završena sanacija luke: Postignut iskorak u lučkoj infrastrukturi Saniran gat i obala u Turnju za tri milijuna kuna