Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Veleposlanik Republike Irske u posjetu Brodsko-posavskoj županiji

Ustrajati na razvitku suradnje u području poljoprivrede i IT sektora

Foto: BPŽ
Veleposlanstvo Irske u RH već promiče kulturalnu suradnju s hrvatskim regijama s ciljem međusobnog upoznavanja kulture i tradicija

Veleposlanik Republike Irske u Republici Hrvatskoj Ruaidhri Dowling boravio je prošli tjedan u službenom posjetu Brodsko-posavskoj županiji te se susreo sa zamjenikom župana Markom Šimićem. Kako je to bio veleposlanikov prvi službeni posjet Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji, na sastanku je bilo riječi o mogućnostima bilateralne suradnje.

Zamjenik Šimić veleposlanika je ukratko upoznao s ekonomskim, poljoprivrednim i obrazovnim potencijalima, posebice se osvrnuvši na slavonskobrodsko Sveučilište i njegove smjerove putem kojih bi se mogla ostvariti buduća suradnja na regionalnom i nacionalnom  području.

S obzirom na to da velik broj hrvatskih građana trenutačno boravi i radi u Irskoj, veleposlanik se osvrnuo i na demografske 
trendove, odnosno problem iseljavanja s kojim se susreće i Irska. Šimić je u tom kontekstu izrazio optimizam pozitivnim reformama u pravosuđu, zdravstvu i ostalim područjima koja utječu na to da se određeni broj ljudi vraća u Hrvatsku s novim znanjima, iskustvima i primjerima dobre prakse.

Naglašeno je da su Hrvatska i Irska geografski, ekonomski i povijesno vrlo slične. Stoga će se ustrajati na razvijanju daljnje suradnje i razmjene iskustava, posebice u području poljoprivrede i IT sektora. Veleposlanstvo Irske u RH već promiče kulturalnu suradnju s hrvatskim regijama s ciljem međusobnog upoznavanja kulture i tradicija, a izražena je i nada da će se suradnja produbiti i proširiti u poduzetničkom i obrazovnom području.