Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban posjetio Imotsku krajinu

Velika ulaganja u zdravstvo i prometnice

Foto: SDŽ
Županijska uprava za ceste Split skrbi o 1700 kilometara prometnica i godišnje rekonstruira 50-ak kilometara postojećih prometnica

Župan Blaženko Boban, njegov zamjenik Ante Šošić, pročelnik Kabineta župana Davor Pavić te ravnatelj Županijske uprave za ceste Petar Škorić obišli su Imotsku krajinu, radove na cestama te posjetili novoopremljene i obnovljene prostore radiologije u Domu zdravlja te ispostavu Hitne medicine u Imotskom, županijsku ispostavu u Imotskom te gradsku upravu.

Rekao je pritom župan da je iznimno zadovoljan suradnjom s gradonačelnikom Ivanom Budalićem i načelnicima općina Imotske krajine.

Širokopojasni internet

– Bez suradnje ne bismo mogli realizirati ove projekte. Obišli smo prometnicu u Rakama u općini Zagvozd, koja bi trebala biti gotova u sljedećih dvadesetak dana. Bili smo i u Lokvičićima, na projektu ceste od glavne prometnice za Imotski do zgrade Općine. Uz tu prometnicu ide i optički kabel, što je jako važno jer Županija ide s projektom širokopojasnog interneta. Moram naglasiti i da cesta Zmijavci – Podosoje čeka uporabnu dozvolu i puštanje u promet – rekao je Boban.

Podsjetio je i da je županijski  Zavod za hitnu medicinu u suradnji sa Županijom uredio prostorije imotske Hitne medicinske pomoći.

– Projekt je to koji je s opremom vrijedan milijun i 900 tisuća kuna. U imotskoj ispostavi Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije postavljen je cijeli jedan lanac radioloških uređaja: od RTG-a, mamografa do ultrazvuka. Takvih uređaja nema na području cijele Hrvatske. Sustav je digitaliziran i centraliziran pa liječnici preko njega mogu očitati nalaze – rekao je Boban.

Zahvalio je Gradu i općinama Imotske krajine jer su osigurali još jedan radiološki tim, tako da su svi novi uređaji 24 sata dnevno dostupni građanima Imotske krajine.

– Sve ono što bi građani dobili na drugim mjestima sada mogu dobiti u Imotskom – izjavila je dr. Nikolina Grabovac.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić podsjetio je kako ta uprava skrbi o 1700  kilometara prometnica diljem 
županije.

– Pored toga godišnje rekonstruiramo 50-ak kilometara postojećih prometnica nastojeći ulagati u sve naše općine i gradove te na taj način poboljšavati uvjete života ljudima. Svaka nova prometnica otvara brojne perspektive, a razvojem turizma rastu i drugi kapaciteti, posebice na imotskom području – izjavio je Škorić.

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić rekao je da su sva ova ulaganja dokaz dobre suradnje između Grada i Splitsko-dalmatinske županije. Zadovoljstvo suradnjom sa Županijom izrazio je i načelnik Općine Zagvozd Miroslav Gaće.

– Posebno sam zadovoljan završetkom izgradnje ceste Zagvozd – Slivno. Drago mi je i da se župan uvjerio u tijek radova te  time dokazuje da vodi računa i o ovom dijelu naše županije, posebice zbog toga što se nalazimo u naselju naše općine koje ima najveći broj djece – rekao je Gaće.

Ceste važne i za turizam

Načelnik Lokvičića Branko Knezović rekao je da će realizacijom ceste od zgrade Općine do glavne ceste prema Imotskom 
stanovništvo biti spojeno na važan prometni pravac.
– Bit ćemo spojeni modernom prometnicom koja sadrži odvodnju, nogostup i javnu rasvjetu – izjavio je Knezović.

Načelnik Općine Zmijavci Mijo  Šuto istaknuo je da će ova Općina nakon realizacije ceste Zmijavci – Podosoje krenuti u nove projekte. Načelnik Općine Runovići Mario Repušić posebno je naglasio važnost cesta za razvoj turizma.

– Svjedoci smo da se jako puno  kuća za odmor gradi na našem području – izjavio je Repušić.