Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Više od 460 tisuća eura za studente, Sveučilište i sport

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Brodsko-posavska županija potpisala je tri vrijedna ugovora o financijskim potporama obrazovanju mladih i sportskoj manifestaciji

Ugovori o financijskoj potpori studentima, Sveučilištu u Slavonskom Brodu i velikom sportskom natjecanju, ukupne vrijednosti 462.339 eura, potpisani su protekli tjedan u županijskoj vijećnici.

Sa studentima s područja Brodsko-posavske županije potpisano je ukupno 16 ugovora o stipendiranju, i to 12 sa studentima deficitarnih zanimanja i četiri s darovitima. Ove je godine u proračunu osigurano nešto više novca za tu namjenu, odnosno 145 tisuća eura, pa tako mjesečna stipendija za studente koji žive u mjestu studiranja iznosi 105 eura, a za one koji studiraju u drugim gradovima 150 eura.

Novi studentski dom

Sa studentima koji su prije potpisali ugovore o stipendiranju prema starom modelu potpisani su aneksi ugovora za iznose prema novom modelu javnog natječaja.

Župan dr.sc. Danijel Marušić, čestitajući studentima i roditeljima na ostvarenom pravu za stipendiranje, naglasio je da Brodsko-posavska županija stipendira i studente medicine, kojih je ove godine 35.

Sporazum o financiranju uređenja novih prostora za rad i rada vanjskih suradnika u nastavi na Sveučilištu u Slavonskom Brodu vrijedan je 291.099 eura, a potpisali su ga župan Marušić i rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Ivan Samardžić u nazočnosti predsjednika Županijske skupštine Pere Ćosića.

Marušić je istaknuo kako vjeruje da će brodsko Sveučilište dobro iskoristiti taj novac te izrazio zadovoljstvo što Županija podupire visokoškolsku instituciju koja se iz dana u dan sve više razvija i unapređuje.

Rektor Samardžić zahvalio je županu, predsjedniku Županijske skupštine i županijskim vijećnicima na velikoj i konkretnoj pomoći koja nije izostala ni ove godine, a u prethodne dvije ostvarena je u iznosu od 4,2 milijuna kuna. Sveučilište se, prema njegovim riječima, priprema za akreditaciju, a sada će imati i osam novih nastavničkih mjesta. U najavi su četiri projekta energetske obnove, a u izradi je i projekt gradnje novog studentskog doma u Slavonskom Brodu.

Europski kajakaši u Brodu

Brodsko-posavska županija dat će svoj doprinos i organizaciji i provedbi Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu, koje će se od 10. do 16. srpnja održati u Slavonskom Brodu. Ugovor o tome potpisali su predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza Marko Ćurković i zamjenik župana Marko Šimić.

Ugovorom se Županija obvezala imenovati koordinatora koji će biti uključen u organizaciju natjecanja, a osigurano je i 26.240 eura za organizaciju tog iznimno značajnog sportskog događaja.

Zamjenik Šimić kazao je da Županija od prvog dana daje punu podršku organizaciji Europskog prvenstva te istaknuo kako je ono što Hrvatski kajakaški savez čini hvalevrijedno i od velikog značaja za Županiju.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Davor Zajedništvo i sinergija vode k razvoju i boljitku života mještana BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA U godinu dana odradili više od 23.000 žurnih intervencija BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Županija koja spaja putove, granice, obale i države