Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Više od 500 izlagača okupilo se na Viroexpu 2023.

1/3
Foto: Kristijan Toplak
Župan Igor Andrović istaknuo je da je sajam pitanje gospodarskog prestiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i županija

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo 2023, na kojem se ove godine na preko 21.000 četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora predstavilo više od 500 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije, Azerbajdžana.

Svečanosti otvorenja su, uz premijera, nazočili i ministri Marija Vučković, Davor Filipović te Šime Erlić, kao i petorica veleposlanika u RH – kineski Qi Qianjin, slovački Peter Susko, slovenski Gašper Dovžan, azerbajdžanski Anar Imanov te veleposlanik Kazahstana Altay Abibullayev.

Uvijek se vraćaju

Župan Igor Andrović dugi je niz godina bio direktor Viroexpa, a istaknuo je kako je sajam pitanje gospodarskog prestiža, gospodarski brend uz koji se vežu Virovitica i Virovitičko-podravska županija.

– Danas se možemo pohvaliti brojnim pozitivnim statističkim pokazateljima, kada govorimo o rastu gospodarstva, a u tome udio ima i sajam Viroexpo, jedini "sajam s dušom", na koji se izlagači i posjetitelji uvijek vraćaju i nikad ne odustaju od njega. Kroz godine on se pozicionirao kao jedan od najvažnijih sajmova u Hrvatskoj, što je prepoznala i Vlada RH, koja je pokrovitelj našeg sajma, kao i četiri resorna ministarstva. Hvala i predsjedniku Vlade koji je već 10 godina dio ove naše manifestacije, hvala svima koji sudjeluju u organizaciji. Hvala izlagačima zbog kojih i organiziramo ovaj sajam, trud vaših ruku i rada vaših obitelji kroz tradicionalne proizvode koje danas predstavljate svima nam je poticaj da budemo još bolji i uspješniji – rekao je župan Andrović.

Otvarajući Viroexpo, premijer Plenković poželio je svima da kontakti koje ostvare na sajmu budu plodonosni i pridonesu ukupnom razvoju svih hrvatskih područja.

– Danas je Hrvatska zemlja sa snažnom međunarodnom ekonomskom i financijskom reputacijom, s investicijskim kreditnim rejtingom po sve tri svjetske agencije, poštuje nas se na međunarodnim i domaćim tržištima, što nas dovodi u situaciju da po prvi puta izdamo državnu obveznicu koju ćemo otvoriti za ulaganje našim građanima. Obveznica je način da se prikupe sredstva te ulaže i pokaže povjerenje u RH – rekao je Plenković.

Niz pokrovitelja

Uz Vladu RH, pokrovitelji ovogodišnjeg sajma su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma. Zemlja partner je BiH, a Županija partner je Ličko-senjska županija. Organizatori i pokrovitelji su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o. Sponzor partner su Hrvatske šume.

Već popunjen izložbeni prostor za Viroexpo Za posjetitelje Bogati zabavni i gastro programi 785,39 KUNA PO STANOVNIKU Virovitičko-podravska županija druga u Hrvatskoj po povlačenju novca EU po stanovniku duhan Ministrica Vučković posjetila VPŽ 'Energetske potpore sektoru duhana iznimno su važne'