Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Novi sustav javnog navodnjavanja u Orubici

Vodom iz Save navodnjavat će više od 300 hektara oranica

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Suša uzrokuje znatne poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji. Stoga projekti navodnjavanja, poput onog u Orubici, sve više postaju nužnost

Novoizgrađeni sustav javnog navodnjavanja u Orubici u općini Davor lokalni je primjer odličnog ulaganja europskog novca od kojega koristi može imati cijela Hrvatska. Projekt navodnjavanja u Orubici osmislila je kao pilot-projekt Brodsko-posavska županija s ciljem jačanja konkurentnosti tradicionalno jake povrtlarske proizvodnje u tom kraju.

Sustav ima maksimalni kapacitet 288 litara u sekundi, a sastoji se od dvije crpne stanice i pet pumpi koje savsku vodu prebacuju u taložnicu. Kasnije se voda iz retencijskog bazena pomoću cjevovoda distribuira prema potrošačima. Projekcijama je predviđeno 
priključenje do 400 krajnjih korisnika, koji će vodom iz Save navodnjavati žedne oranice.

Sustav odlično radi

Novoizgrađeno postrojenje s retencijskim bazenom i crpnim  stanicama pokraj Save vrijedno je 35 milijuna kuna, a 75 posto iznosa sufinancirano je sredstvima Europske unije.

– Hrvatske vode kao koncesionar projicirale su da bi 326 hektara poljoprivrednih površina trebalo biti stavljeno u funkciju tijekom pet godina, a prve godine trebali bismo navodnjavati 63 hektara prosječnom količinom  vode od 100 tisuća kubičnih metara. Očekujem da trenutačno navodnjavamo više od 63 hektara – pojasnio je pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Željko Burazović.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je tri natječaja za investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja (operacija 4.3.1. iz Programa ruralnog razvoja), kojima je stavljeno na raspolaganje ukupno 852 milijuna kuna. Do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja. Jedan od njih je i projekt Orubica, prvi takav u Brodsko-posavskoj županiji.

– U ovakvim sušnim vremenima puno nam znači što možemo natapati, lakše se borimo s visokim temperaturama i sušom. Sve 
je vrlo jednostavno za korištenje, sustav odlično radi i izvan naših očekivanja. Sada parcelu možemo zaliti odjednom i u puno manje vremena – rekao je orubički povrtlar Goran Blažeković, koji je među prvima potpisao ugovor za priključak na novi sustav.

Povukli europski novac

Sustav navodnjavanja u Orubici nedavno je u pratnji brodsko-posavskog župana Danijela Marušića i načelnika Općine Davor Đure Anđelkovića obišao i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

– Ovakvim projektom na najbolji mogući način koristi se prednost članstva u Europskoj uniji, lokalne inicijative županije i općine i dobra koordinacija s Ministarstvom – rekao je Plenković.

Suša uzrokuje značajne poremećaje u poljoprivrednoj proizvodnji, a zbog sve izraženijih klimatskih promjena sve češće pogađa i slavonske poljoprivrednike. Stoga se navodnjavanje poljoprivrednih kultura, koje štetne posljedice od suše može znatno ili u potpunosti umanjiti, sve više nameće kao nužnost.