Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Dodjelom nagrada zatvoren 27. Festival glumca

Za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu nagrađen Joško Ševo

27. Festival glumca
1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Festival se održavao u vrijeme brojnih kriznih stanja i bez obzira na okolnosti, Vukovarsko-srijemska županija uvijek će ga podupirati, rekao je župan Božo Galić koji je dobio i nagradu za doprinos kazališnoj umjetnosti

Dodjelom nagrada u Vukovaru završen je 27. Festival glumca koji je ove godine, zbog epidemioloških mjera, održan u drukčijem obliku i izdanju. Ocjenjivački sud festivala najboljom je proglasio predstavu “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta Kerempuh iz Zagreba, kojoj je pripala nagrada “Vanja Drach”.

Ana-Marija Krnić Šibensko-kninska županija nastavlja program razmjene mladih Eurodyssée Ana-Marija Krnić pet će mjeseci stažirati u Francuskoj

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu dodijeljena je Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi “Cabaret preko veze” te glumici Ani Mariji Veselčić za ulogu u predstavi “Domaši”. Nagradu “Fabijan Šovagović”, koja se dodjeljuje najboljem glumcu, dodijeljena je Vladimiru Andriću za ulogu u predstavi Ivane Šojat “Štajga” u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta Joza Ivakić te Goranu Grgiću za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“.

Nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina života ponio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu “Flex”.

Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina dodijeljena je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija”, dok je nagradu “Nevenka Filipović”, za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan”.

Festivalsko vijeće dodijelilo je nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

SUSTAV BUSKO U PROMETU NAKON STANKE Opet besplatno električnim minibusevima

Nagrada “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca dodijeljena je vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću koji je i zatvorio ovogodišnji Festival glumca i najavio sljedeći kojemu će grad domaćin biti Županja. Prethodno je župan Galić organizirao i tradicionalan prijam za glumce kada je rekao kako je Festival odgođen zbog pandemije.

– Festival je održan uz poštivanje svih mjera koje je propisao Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. U našoj županiji ima puno publike koja voli kazalište i dolazi gledati predstave. Nažalost, zbog epidemije ima manje gledatelja, ali me veseli što se Festival ipak održava, unatoč svim preprekama. Festival se održavao i krajem Domovinskog rata, u vrijeme katastrofalnih poplava i u vrijeme drugih kriznih stanja, uvijek i bez obzira na sve okolnosti. I zato, velika hvala svim glumcima – rekao je Galić.

Kazao je i kako je s glumcima razgovarao i o tome da se Festival nastavi i idućih godina te da će toj manifestaciji Vukovarsko-srijemska županija uvijek davati potporu.

– Želimo da svi stanovnici naše županije, od najmlađih do najstarijih, imaju prilike gledati najbolje nacionalne predstave i smatram da je to festival koji treba nositi epitet nacionalnog festivala – istaknuo je Galić. Domaćin ovogodišnjeg Festivala glumca bio je akademski glumac i dugogodišnji ravnatelj ZGK Komedija u Zagrebu Niko Pavlović koji je rekao kako su glumci i kazalište žilavi i da se nada kako su svi zadovoljni s Festivalom