Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Potpisan ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovitih studenata

Za vožnju vlakom 940.000 kuna

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Mjera ima dobre rezultate, koristi je gotovo 2000 studenata

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i predsjednik uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željko Ukić potpisali su ugovor o sufinanciranju troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Vukovarsko-srijemske županije.

U svom proračunu Vukovarsko-srijemska županija osigurala je 190.000 kuna za sufinanciranje troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području županije za iduće razdoblje. Ukupno za 2021. izdvojeno je 940.000 kuna iz proračuna Županije za sufinanciranje javnog prijevoza vlakom. Sufinanciranje se odnosi se na razdoblje 1. listopada do 31. prosinca 2021. ili do utroška novčanih sredstava.

Dio i rebalansom

– U ovoj smo godini u rebalansu koji slijedi rezervirali još jedan dio sredstava, a godina će završiti s 940.00 kuna za sve naše studente. Mislim da je to velika pomoć, pogotovo u situaciji kada je sve teže školovati svoju djecu izvan mjesta stanovanja i izvan županije. Nastojimo omogućiti i pomoći roditeljima koji školuju djecu te mladima da se obrazuju za ono što žele, ali i da se vrate u našu županiju. U tome smo učinili puno. Ne samo u putničkom prijevozu nego i u autobusnom prijevozu – rekao je Dekanić.

Pohvalio je i mjere Vlade RH za besplatno putovanje svih osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

– Mislim da je to vrlo pohvalna mjera. Imamo malih problema s onim relacijama na kojima nema izravne linije, ali i taj dio ćemo riješiti tako da nijedan naš student ne bude zakinut. U svim mjerama  koje donosimo, nastojimo maksimalno izaći ususret roditeljima i pomoći im u školovanju djece – istaknuo je.

Broj linija

Predsjednik uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić kazao je kako se radi o nastavku uspješne suradnje između HŽ Putničkog 
prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije i da mjera ima dobre rezultate, broj studenata koji je koristi povećao se na gotovo 2000.

– To nama u HŽ Putničkom prijevozu pričinjava izuzetno zadovoljstvo. Ovo je zajednički projekt HŽ Putničkog prijevoza i Vukovarsko-srijemske županije kroz koji svatko od nas s 50 posto iznosa sufinancira troškove prijevoza – istakao je Ukić.

Objasnio je kako je potpisanim ugovorom omogućeno da prema bližim centrima, npr. Slavonski Brod i Osijek, Vukovarsko-srijemska županija osigurava četiri jednosmjerna putovanja mjesečno. Prema udaljenijim destinacijama osigurana su dva jednosmjerna putovanja  mjesečno. Putnici koji studiraju na području Vukovarsko-srijemske županije mogu se za svakodnevna putovanja neograničeno koristiti mjesečnim kartama.