Izbornik
Naslovnica Županije
Natjecanje u poznavanju povijesnog nasljeđa plemićke obitelji Zrinski

Zrinijada okupila dosad najveći broj timova - natjecalo se 13 osnovnih škola

NOVO IZDANJE Zrinijade okupilo je dosad najveći broj timova te se u natjecanje uključilo 13 osnovnih škola
Foto: Međimurska županija

U Riznici Međimurja održana je treća Zrinijada, natjecanje u poznavanju povijesnog nasljeđa velike plemićke obitelji Zrinski za učenike osnovnih škola iz hrvatskih sredina u kojima su stolovali Zrinski.

Hrvatski povijesni muzej pokrenuo je natjecanje za koje se suorganizator, Muzej Međimurja na čelu s ravnateljicom Mašom Hrustek Sobočan, pokazao kao sjajan partner, a Stari grad u Čakovcu kao najbolje mjesto za održavanje ove vrste učeničkog ogleda. Novo izdanje Zrinijade okupilo je dosad najveći broj timova te se u natjecanje uključilo 13 osnovnih škola: I. OŠ Čakovec, II. OŠ Čakovec, III. OŠ Čakovec, OŠ Ane Katarine Zrinski iz Retkovaca, OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca, OŠ Petar Zrinski iz Jalžabeta, OŠ Štrigova, OŠ Konjščina, OŠ Katarine Zrinski iz Krnjaka, OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, OŠ Podturen, OŠ Petar Zrinski iz Čabra te OŠ Slava Raškaj iz Ozlja čiji su predstavnici i branitelji naslova prvaka sa Zrinijade 2022. godine.

Učenike i mentore pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec kazavši da županija svoj identitet naslanja na povijesnu baštinu Zrinskih i Frankopana, njihovu učenost i predanost borbi za slobodu.

BOGATSTVO kulturno-povijesne baštine potrebno je njegovati i prenositi novim naraštajima jer njezina vrijednosti je neprocjenjiva, poručuju iz Općine Bilje Više od 10 folklornih ansambala i KUD-ova 17. i 18. lipnja Međunarodni etno susreti u Bilju - narodna glazbala, nošnje, pjesme i ples Dana 8. i 9. lipnja okupit će se brojni glazbenici koji će nastupiti u ljetnoj i intimnoj atmosferi ispod stoljetnih krošnji Đani Stipanićev, Danijela Pintarić, zbor Zvjezdice, Gudački kvartet... “Klasika u Novim dvorima” spoj je glazbe, prirode i povijesne baštine Bez inovacija nema napretka, one su temelj za gospodarski rast i razvoj cijelog društva, istaknuo je župan Stjepan Kožić Stotinjak inovacija predstavljeno na 8. izložbi inovacija Pametna strunjača, pametna utičnica, model kanadera...