Izbornik
Naslovnica Županije
Splitska zračna luka nosi ime svetog Jeronima

Župan Boban: Sveti Jeronim sletio je u našu zračnu luku

PREIMENOVANJE Zračne luke Split stupilo je na snagu odmah nakon što je Skupština donijela odluku o njezinu preimenovanju
1/4
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Inicijativa župana Blaženka Bobana da se Zračna luka Split preimenuje u ime sveca zaštitnika Splitsko-dalmatinske županije, poznatog po uzrečici "Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac", podržana je na Skupštini Zračne luke

Splitska zračna luka odnedavno nosi ime Zračna luka "Sveti Jeronim", po zaštitniku Splitsko-dalmatinske županije. Inicijativu za promjenu imena dao je župan Blaženko Boban, koji ne krije zadovoljstvo zbog ove odluke.

– Naša je inicijativa urodila plodom i moram zahvatiti akademskoj zajednici, svim crkvenim velikodostojnicima, akademicima i svim ljudima s područja kulture iz Splita i naše županije što su nam bili potpora i podrška. Sveti Jeronim sletio je u našu zračnu luku! - izjavio je župan nakon što je Skupština Zračne luke Split donijela odluku o preimenovanju koja je na snagu stupila odmah.

Podrška uglednika
Brojni uglednici iz vjerskog, kulturnog i društvenog života te akademske zajednice svojim su potpisom podržali inicijativu župana Blaženka Bobana o preimenovanju splitske zračne luke u Zračnu luku "Sveti Jeronim". Ideju su podržali akademici: Arsen Bačić, Nenad Cambi, Kažimir Hraste, Davorin Rudolf, Radoslav Tomić i Kuzma Kovačić. Niz je i uglednika iz vjerskog života, među njima Zdenko Križić, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije, Želimir Puljić, nadbiskup u miru, Marin Barišić, nadbiskup u miru, nadbiskup Ante Jozić, apostolski nuncij, Minsk, nadbiskup Nikola Eterović, apostolski nuncij, Berlin, Ranko Vidović, biskup hvarski, fra Šimun Bilokapić, dekan KBF-a Split, Ivan Bodrožić, voditelj Centra Hieronymianum. Niz je i umjetnika koji su podržali tu inicijativu: akademski slikar Josip Botteri Dini, akademski slikar Zvonimir Mihanović, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, ravnatelj KBC-a Split Julio Meštrović i brojni drugi dionici kulturnog i javnog života.

Splitsko-dalmatinska županija niz je aktivnosti do sada organizirala na promociji sv. Jeronima.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

– Prošle smo godine u svibnju postavili i spomenik sv. Jeronimu u bazilici Marijina uskrsnuća u Jeruzalemu na vrhu Siona. U dva navrata smo izdali knjige o svetom Jeronimu te uvijek ističemo kako je upravo sv. Jeronim za sebe kazao kako je Dalmatinac, a na nama je da to vrednujemo! Ponosimo se time, gledamo na njegov život ne samo kroz teološku prizmu već i kroz njegov znanstveni rad te njegov doprinos cijelom čovječanstvu. A on je uistinu nemjerljiv – izjavio je župan Boban.

Ove je godine povodom blagdana sv. Jeronima u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu pretpremijerno prikazan dokumentarni film Hrvatske radiotelevizije "Naš sveti Jeronim". Autorica filma je Antonia Hrvatin Roth, dokumentarac je nastao na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, a sniman je u Splitu, Solinu, Jeruzalemu, Rimu i drugim lokacijama vezanim uz život i rad svetoga Jeronima. Dio filma sniman je u Jeruzalemu, upravo u svibnju 2022. godine, kada su župan Blaženko Boban, nadbiskup Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske benediktinske opatije Bernhard Alter otkrili na jeruzalemskom brdu Sion kip svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije Izraelu. Kip je smješten u crkvi Usnuća Marijina.

Kviz o sv. Jeri
Promociju i popularizaciju sv. Jeronima Splitsko-dalmatinska županija počela je i prije. U njezinoj nakladi povjesničar književnosti i teatrolog Slobodan Prosperov Novak 2019. godine objavio je knjigu "Sv. Jeronim Dalmatinac".

Županija je također sunakladnik s franjevcima konventualcima knjige "Svetom Jeronimu posvećeno – kratki životopis u slici – izbor iz poslanica" koju je za tisak priredio Ljudevit Anton Maračić. Županija planira i nove projekte za promicanje sv. Jere.

– Edukacija mladih! U pripremi imamo projekt koji bismo proveli u srednjim školama, čak i među osnovnim školama. Bio bi to kviz edukacije na temu svetog Jeronima. Osim toga, moramo to tempirati početkom školske godine pa ćemo s tim u realizaciju dogodine. Pripremamo za školarce strip, ilustriranu knjigu za mlađe uzraste te kviz za one nešto starije. Znači, za sve dobne skupine imat ćemo promotivni materijal. A provedbom kviza ćemo na najbolji, najučinkovitiji način imati edukaciju djece o liku i djelu te postignućima našeg sv. Jere – poručio je Boban.

UGOVORE u vrijednosti od 12.005 € potpisala su 23 vrhunska sportaša s područja županije Potpore za 2023. godinu iznose 18.705 €, a dodijeljeno je 39 ugovora Sisačko-moslavačka županija nastavlja s potporama u sportu SUFINANCIRAJU se troškovi prijevoza za 800 studenata s područja županije koji redovito studiraju Studenti će i dogodine besplatno putovati vlakom unutar Hrvatske Studenti vlakom na faks, jednodnevne izlete, liječniku, na ljetovanje i slično OTVARANJE ovakve podružnice bit će, napominju u Gradu, veliko olakšanje za korisnike, ali i njihove roditelje Psihosocijalna podrška, poludnevni boravak, smještaj i različiti programi Otvorena podružnica Centra za odgoj i obrazovanje Lug za djecu i odrasle