Izbornik
Naslovnica Županije
Uskoro ide i novi javni poziv

Župan Boban uručio novih 46 ugovora mladim obiteljima

POTPORU Splitsko-dalmatinske županije Petar Maršić iz Imotskoga iskoristit će za završetak obiteljske kuće
1/3
Foto: SDŽ
"Tu je tvoj dom" projekt je kojim Splitsko-dalmatinska županija pomaže mladim obiteljima iz Dalmatinske zagore i s otoka u rješavanju stambenog pitanja potičući tako njihov ostanak u zavičaju

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban dodijelio je novih 46 ugovora iz programa "Tu je tvoj dom", kojim Splitsko-dalmatinska županija pomaže mladim obiteljima iz Zagore i otoka u rješavanju stambenoga pitanja.

Župan Boban tom je prilikom istaknuo kako uz ovaj program obitelji koje su ostvarile potporu mogu aplicirati i na druge županijske ili državne projekte.

– Ponosni smo jer smo završili još jedan ciklus. Trenutačno već pripremamo novi javni poziv koji će biti objavljen vrlo brzo. Pozivam mlade obitelji koje su zainteresirane da prate naše web-stranice kako bi znale kada se mogu prijaviti. Pratite i medije jer s novim javnim pozivom idemo vrlo skoro – pozvao je župan Blaženko Boban.

Krov nad glavom
– Nadam se da ćemo mladim obiteljima u sklopu ovog programa osigurati ono što je najbitnije za egzistenciju, krov nad glavom, a kroz neke druge programe i radno mjesto – poručio je Blaženko Boban.

Dodao je kako su infrastrukturni projekti, bile to kanalizacijske mreže, odvodnje ili vodovod, vrlo važni, ali da je prioritet ostanak mladih obitelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

– Infrastruktura je iznimno važna, ali čemu sve to ako nema čovjeka?! – rekao je Boban, koji je više puta istaknuo kako mu je najvažnije zadržati mlade ljude na otocima i u Zagori, kao i potaknuti na povratak one koji su otišli.

Na dodijeljenim sredstvima zahvalan je Petar Maršić iz Imotskoga.

– Tražio sam sredstva za završetak gradnje kuće, a s obzirom na situaciju sam bih to teže mogao. Dobro je došla potpora Županije i moram priznati da nisam vjerovao da ću je dobiti. Zadovoljan sam i sretan! Nadam se sada završetku obiteljske kuće, sam bih teško mogao to financirati i ova potpora dobro će mi doći – rekao je Maršić, koji sa svojom suprugom ima jednoga sina.

Sredstva su odobrena i Imoćanki Antoniji Parlov.

Poruka mladima
– Ovo mi je važna pomoć i jako sam sretna. Zahvaljujem Splitsko-dalmatinskoj županiji, a svim mladim obiteljima želim poručiti da se prijave na idući javni poziv jer ova sredstva stvarno puno pomažu – izjavila je Antonija Parlov.

Poticaj se odnosi na kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju kuće za stanovanje za koju cijena zemljišta po četvornom metru mora odgovarati tržišnoj cijeni na odnosnom području. Sredstva se mogu koristiti i za kupnju kuće za stanovanje. Moguće je koristiti sredstva i za kupnju stana za stanovanje čija cijena po četvornom metru treba odgovarati tržišnoj cijeni na tom području. Također je moguće koristiti sredstva za izgradnju kuće (od temelja) u kojoj jednu useljivu stambenu jedinicu treba dovršiti najdulje u roku od tri godine od dana sklapanja ugovora te za dovršetak započete gradnje kuće, adaptaciju neuseljene kuće za stanovanje, kao i za adaptaciju neuseljena stana za stanovanje.

Događaju su nazočili zamjenik župana Ante Šošić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i socijalnu skrb Diana Luetić i pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.

Ovo je jedan u nizu demografskih projekata koje provodi Splitsko-dalmatinska županija u cilju pomoći mladim obiteljima na rubnim dijelovima županije. Jedan od njih je "Budi tu - tu je tvoj dom", kojim financijski pomaže obitelji s troje, četvero i više djece u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokoškolskom obrazovanju u slabije naseljenim područjima. Minimalna potpora koju obitelj može ostvariti iznosi 5000 kuna. Maksimalna je pak 14.500 kuna za četvero ili više djece iz prve, druge i treće skupine indeksa razvijenosti u situaciji kad obitelj ima tri osnovnoškolca ili srednjoškolca i jednog studenta ili eventualno više njih. Za ovaj jedinstveni program u županijskom proračunu osigurano je 5,7 milijuna kuna.

Nadogradnja je to ranije započetog projekta kada se financijski pomagalo obiteljima s većim brojem djece u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.

USPOSTAVA Centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnosti strateški je projekt regionalnog razvoja VPŽ županije, a imat će utjecaj na rast i razvoj svih pet slavonskih županija Dronovi, senzori i snimanje Centar za pametnu poljoprivredu utjecat će na razvoj cijele Slavonije ŽUPANIJA je kao koordinator projekta odredila lokacije i način pružanja pojačane zdravstvene zaštite Potpisani ugovori o sufinanciranju Dodatni medicinski timovi u Korčuli, Stonu, Mljetu, Trpnju... Jedinstveni običaj prvosvibanjske proslave na motociklima u tom je gradu prvi put održan je davne 1920., a u medijima se pod nazivom Moto budnica prvi put spominje 1946. Jedinstveni događaj u kojem sudjeluju motociklisti iz čitave Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja Moto budnicu sa stogodišnjom tradicijom žele zaštititi kao kulturno dobro