Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
DAMIR DEKANIĆ

Župan Vukovarsko-srijemske županije: Županiju ću dovesti u hrvatski prosjek, a onda i u sam vrh

Foto: Branimir Bradarić
Osigurat ću potpore u iznosu od 200 kuna mjesečno za sve umirovljenike s mirovinom ispod 1200 kuna. To će se provesti tako da im se putem bonova Županije omogući kupnja proizvoda od OPG-ova koji posluju na našem području, ističe

Poslije 16 godina dogodila se promjena u vodstvu Vukovarsko-srijemske županije. Na mjesto župana najistočnije hrvatske županije izabran je Damir Dekanić (HDZ) s kojim smo razgovarali o planovima i projektima koje planira realizirati.

POBOLJŠAVANJE ŽIVOTNIH UVJETA U Gunji će u jesen 2022. biti otvoren i prvi dječji vrtić

Koji će biti vaši prvi potezi kao župana?

To će biti skeniranje zatečenog stanja u Županiji kako bih što prije krenuo u realizaciju programa koji sam predstavio u kampanji. Sve ono što sam isticao tijekom kampanje, koja je rezultirala potporom birača i pobjedom na izborima za župana, namjeravam i provesti. Dobio sam potporu koja obvezuje i svima zahvaljujem na tome. No sada je vrijeme za rad, a moj je plan u najskorije vrijeme Vukovarsko-srijemsku županiju, kada je riječ o gospodarstvu i socioekonomskim pokazateljima, dovesti u hrvatski prosjek, a potom i među najbolje županije u Hrvatskoj. Želim naglasiti da će svi moji potezi biti usmjereni na dobrobit svih žitelja naše županije – onih koji su glasali za mene i onih koji nisu. Radit ću na dobrobiti svih koji su ostali ovdje živjeti i raditi kao i onih koji su napustili ovaj prelijepi i bogati kraj kako bi se u što skorije vrijeme stvorila povoljna i poticajna gospodarska klima kao preduvjet za njihov povratak. Uskoro ćemo konstituirati županijsku Skupštinu u kojoj smo osigurali stabilnu većinu za provedbu svih ključnih odluka, a time i nesmetan rad. Želim djelovati konkretno, brzo i efikasno, a rezultate očekujem u najskorijem vremenu.

Najavili ste brigu za najugroženije skupine stanovništva, ali i za investitore?

Kada govorimo o najugroženijim skupinama stanovništva, prije svega mislim na umirovljenike koji imaju najniža primanja. Osigurat ću potpore u iznosu od 200 kuna mjesečno za sve umirovljenike s mirovinom ispod 1200 kuna. To će se provesti tako da im se putem bonova Vukovarsko-srijemske županije omogući kupnja proizvoda od OPG-ova koji posluju na području županije. Ovisno o proračunskim mogućnostima tu mjeru planiram proširiti i na umirovljenike s većim mirovinama, jer ona ima dvostruki učinak. Osim umirovljenicima, ova mjera uvelike će pomoći i vlasnicima OPG-ova koji posluju u lokalnim sredinama. U vrlo kratkom vremenu planiram formirati Ured za privlačenje investicija kroz čiji rad će se Vukovarsko-srijemska županija otvoriti prema investitorima i građanima. Riječ je zapravo o „One-Stop-Spot“ uredu koji će poduzetnicima pružiti sve informacije i usluge za otvaranje tvrtke ili obrta na jednom mjestu i u najkraćem roku. Inzistirat ću i na tome da rad Županije bude transparentnan i da javnost bude upoznata s njime, a svi pročelnici ureda imat će obvezu jednom tjedno organizirati savjetovanja s građanima kako bi saslušali probleme s kojima se oni u svakodnevnom životu susreću, ali i razmotrili njihove prijedloge za rješenja.

Znači li početak mandata i mogućnost za novi, drukčiji iskorak?

Puno je toga i dosad dobro napravljeno i na tim temeljima treba graditi dalje. Ipak, nekim stvarima nisam zadovoljan i treba ih znatno unaprijediti. To je jasno vidljivo iz programa koji sam predstavio biračima i za njega dobio nedvosmislenu potporu. Radi postizanja najboljeg učinka ključno je povezati s jedne strane struku, znanost i obrazovanje, a s druge pokrenuti gospodarstvo koje će stvoriti novu, dodanu vrijednost. Uz potporu Vlade i premijera Andreja Plenkovića Županija mora odgovorno upravljati svim spomenutim procesima jer oni su ključ razvitka i gospodarskog napretka ovoga kraja što onda jamči otvaranje novih radnih mjesta i bolji život koji žitelji ovoga kraja zaslužuju.

MEĐUNARODNI DAN SPORTA Biciklijada kroz Vinkovce

Koje će teme dominirati u vašem mandatu? Koji su vam ciljevi?

Puno sam puta naglašavao kako je gospodarstvo mehanizam u kojem svi kotačići moraju funkcionirati ujednačeno. Bez razvoja poljoprivrede, stočarstva i šumarstva nema ni baze koja otvara mogućnost pokretanja prerade i proizvodnje koja daje dodatnu vrijednost našim sirovinama. Bez proizvodnje i prerade sirovine nema ni novih radnih mjesta ni kvalitetne trgovine i plasmana proizvoda na europska i svjetska tržišta. Ne treba smetnuti s uma kako ova županija ima što ponuditi i turistima. Dakle, sve što sam spomenuo je ciklus koji, ako je ujednačen, potiče razvoj cijelog kraja, privlači ulagače i jamči povećanje ukupnih prihoda Županije. Time se posljedično podiže potrošnja i životni standard stanovnika. Nema područja na kojem se neću angažirati.

Kakav će biti vaš stav kada je riječ o nacionalnim manjinama?

Vukovarsko-srijemska županija ima najveći udio nacionalnih manjina u ukupnom broju stanovnika od svih hrvatskih županija, oko 16 posto, ali ona i graniči s državama u kojima živi velik broj stanovnika hrvatske nacionalnosti. Brigom za nacionalne manjine na području naše županije dajemo primjer drugim državama. Skrb o njihovim potrebama i očuvanje nacionalnog identiteta temelj je kvalitetnog odnosa. To je ujedno i poruka kako i na koji način očekujemo da se druge države odnose prema građanima hrvatske nacionalnosti koji žive unutar njihovih granica. U tom smislu nastavit ćemo graditi prijateljske i partnerske odnose sa svim europskim regijama iz kojih potječu nacionalne manjine koje žive na području naše županije, ali i na prostoru cijele Hrvatske. Želimo učiti i razvijati se, a uzor su nam najrazvijenije europske regije poput prijateljske njemačke pokrajine Baden-Württemberg i grada Ulma, Velikopoljske regije i brojnih drugih.

Nakon 16 godina promjena vlasti u Vukovarsko-srijemskoj županiji Dekanić: Očekujem da će se promjene nabolje vidjeti već za nekoliko mjeseci

Kako razvijati turizam u pandemijskim uvjetima i nakon pandemije?

Prošla je godina prema svim pokazateljima trebala biti jedna od najboljih turističkih godina za našu županiju. Nažalost, pandemija koronavirusa okrenula je trendove i na velike kušnje stavila ne samo naše, nego i puno bogatija svjetska gospodarstva. Srećom, znanost je osigurala cjepivo kao preduvjet oporavka gospodarstva. Zahvaljujući Vladi, koja je osigurala dovoljan broj doza za sve one koji se žele cijepiti, Hrvatska trenutno ima povoljnu epidemiološku situaciju koja je preduvjet uspješnoj turističkoj sezoni. Stoga smatram da je ključno i dalje raditi na promociji naše županije te na razvoju cjelokupne turističke ponude, ali individualnog turizma. Nužno je u te procese uključiti poduzetnike, ali i poduprijeti razvoj infrastrukturnih projekta. Najbolja turistička godina zbog pandemije samo je odgođena. Vjerujem da ona zapravo tek dolazi. U svakom slučaju, učinit ću sve da našu županiju etabliram kao prepoznatljivu destinaciju kontinentalnog turizma.