Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Pomoć lovačkim društvima

Županija će sa 150.000 kuna osigurati lovišta

Potpis ugovora
Foto: Virovitičko-podravska županija
Riječ je o osiguranju od odgovornosti za štetu koju divljač izazove na vozilima na javnim cestama i prugama u lovištu

Virovitičko-podravska županija osigurat će lovišta od odgovornosti za štetu koju prouzroči divljač na motornim i željezničkim vozilima na javnim cestama i željezničkim prugama u lovištu, za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine.

Župan Igor Andrović i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak potpisali su, naime, Sporazum o poslovnoj suradnji u svrhu sufinanciranja osiguranja lovišta od odgovornosti za štetu.

Igor Andrović Uskoro gradilišta u Virovitici, Slatini, Gornjem Bazju, Suhopolju, Bušetini, Pitomači Kreće projekt vrijedan 26 mil. - prostori topliji, računi manji

Ukupno 150.000 kuna izdvojit će za tu svrhu Županija iz svoga proračuna. Želi se tako unaprijediti i razviti lovstvo u ovoj županiji.

Na tragu je to nedavno potpisanog sporazuma između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog lovačkog saveza. Zbog porasta broja motornih vozila, njihove brzine i vrijednosti te sve veće mreže prometnica, štete od naleta divljači u prometu u značajnom su porastu. Ukupno 3789 naleta vozila na divljač zabilježeno je u Hrvatskoj u 2017. godini.

Matija Posavec Zadovoljni lovci Riješen problem naplate šteta od naleta vozila na divljač

Utjecajem ljudi na okoliš te intenzivnijim obrađivanjem poljoprivrednih površina, stanište za divljač se mijenja i smanjuje pa se divljač prilagođava novonastalim uvjetima te hranu nalazi na poljoprivrednim poljima, ali često i stradava u prometu.

Dugotrajnost sudskih postupaka, neujednačena sudska praksa i velik broj naleta vozila na divljač rezultiraju velikim troškovima koje lovačke udruge ne mogu podmiriti. Lovačka su društva dovedena pred postupak likvidacije i odustajanje od zakupa prava lova.

Škola u Bakiću Područna škola u Bakiću Najbolja učenica položila kamen temeljac