Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
sisačko-moslavačka županija

Županija subvencionira razliku cijene smještaja u Domovima za starije

Dom umirovljenika
1/2
Foto: Sisačko-moslavačka županija
Zbog povećanih troškova smještaj u domovima za starije u SMŽ-u znatno je poskupio, ali je Županija odlučila "pokriti" to poskupljenje iz svoga proračuna

Sisačko-moslavačka županija subvencionirat će razliku između stare i nove cijene smještaja u Domu za starije osobe Sisak i Petrinja, što znači da će korisnici smještaj plaćati po istoj cijeni kakva je bila u 2023., poručio je župan Ivan Celjak na druženju s korisnicima Doma za starije osobe Sisak.

Povećanje troškova

– Za vas korisnike nema povećanja cijena, one ostaju na istoj razini kakve su bile i do sada. Jedan manji dio korisnika je za ovaj mjesec platio smještaj po novoj cijeni, no novac će im biti vraćen. Zbog povećanja troškova u posljednje vrijeme domovi za starije osobe su morali povećati cijene, ali smo u Županiji odlučili da se to povećanje neće preliti na korisnike, nego će Sisačko-moslavačka županija subvencionirati tu razliku u cijeni – rekao je župan Celjak osvrnuvši se tako na veliko povećanje cijene smještaja od 1. siječnja u županijskim domovima, do 50 posto za neke kategorije. Nakon burnih reakcija korisnika, njihovih obitelji i javnosti na poskupljenja, županija je tako našla način da ga "poništi".

Župan Celjak podsjetio je u obraćanju korisnicima doma kako je Sisačko-moslavačka županija u posljednje dvije godine pokrenula niz projekata koji će povećati kapacitete za oko tisuću novih mjesta u domovima za starije osobe.

– Kada smo prije više od dvije godine preuzeli časnu dužnost upravljanja Sisačko-moslavačkom županijom, odredili smo kako će nam jedan od prioriteta biti povećana briga o umirovljenicima i starijim osobama. Vi ste nas othranili i podigli na noge i naša je obaveza, ali i želja, osigurati vam kvalitetne uvjete života u vašim zlatnim godinama – dodao je župan.

Odluka župana Ivana Celjaka da se cijene smještaja za korisnike neće povećavati naišla je na odobravanje među umirovljenicima. Jedna od njih je devedesetogodišnja Sava Čačić koja je u Dom za starije osobe Sisak došla prije četiri mjeseca.

Prezadovoljni u Domu

– Nemam riječi kojima bih opisala sreću zbog toga što neće biti povećanja cijena. Prezadovoljna sam ovdje u Domu, od ljudskih odnosa, čistoće i hrane. Lijepa riječ znači mi više nego išta drugo, a to ovdje dobivam već četiri mjeseca. Stigla sam ovamo na samrti, ali ovdje sam ponovno oživjela – ispričala je Sava.

Župan Celjak najavio je i kako će Sisačko-moslavačka županija, nakon proširenja smještajnih kapaciteta, umirovljenicima i starijim osobama ponuditi još novih sadržaja u cilju osiguranja što kvalitetnijih uvjeta života starijih. Tako već sada u Sisku imaju dostupnu opremu za fizikalnu rehabilitaciju i vježbanje u svom prostoru.

Dom umirovljenika Kutina SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Kutina je napokon dobila dugoočekivani Dom za starije osobe KAMPUS će se prostirati na gotovo devet hektara zemljišta u Poduzetničkoj zoni Novska Najvažniji razvojni projekt vrijedan je 60 milijuna eura Centra gaming industrije promijenit će i Novsku i Sisačko-moslavačku županiju S OBZIROM na razinu oštećenja radovi su obuhvaćali niz zahtjevnih građevinskih zahvata Završetkom obnove nastava će biti organizirana u jednoj smjeni Uskoro završetak radova na cjelovitoj obnovi Srednje škole Glina