Izbornik
Naslovnica Gradovi
Biogradska rivijera

Aglomeracija Biograd, Pašman i Tkon: Novi sustav 
odvodnje i vodoopskrbe

Pašman
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Ovo je povijesni projekt za naše područje - kaže Ivan Knez.

Do 31. prosinca 2020. potpuno mora biti dovršen projekt “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon”. Riječ je o projektu koji je državno povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata uvrstilo na popis strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.

Cijeli projekt vrijedan je 812,5 milijuna kuna ili više od 110 milijuna eura.

Podizanje kvalitete života

– Ovim projektom otvaramo novu stranicu, gradimo nešto što će koristiti nama i budućim generacijama, kao i našim brojnim gostima. Naime, na području ovih triju aglomeracija – Biograd, Pašman, Tkon – živi oko 17.000 stanovnika, boravi oko 350.000 turista s oko 2,5 milijuna noćenja godišnje – rekao je Marin Colić, direktor biogradskoga Komunalca koji je nositelj projekta.

Do kraja 2020. godine s 812,5 milijuna kuna sanirat će se i rekonstruirati postojeći objekti sustava javne vodovodne opskrbe i postojeći objekti sustava javne odvodnje.

Konkretno, rekonstruirat će se podmorski cjevovod prema otoku Pašmanu između kopna i otoka Babac, zamijenit će se postojeći cjevovod novim i širim cijevima, izgradit će se vodosprema na području općine Pašman i proširiti sustav vodoopskrbe. Kad je riječ o sustavu javne odvodnje, povezat će se sustav javne odvodnje Biogradske rivijere i otoka Pašmana s podmorskim cjevovodom koji dovodi otpadne vode otoka Pašmana do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Kumenat na kopnu, a proširit će se i cijeli sustav odvodnje. Projektom će se nadograditi i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Kumenat na 2. stupanj pročišćavanja uz povećanje kapaciteta.

– Ovo je na neki način povijesni projekt za cijelo naše područje jer će podići kvalitetu života svih naših stanovnika, vidno poboljšati gospodarenje našim vodenim resursima i zaštitu okoliša. Naravno ne smijemo zaboraviti da uređena infrastruktura znači i brži gospodarski razvoj, između ostalog i turizma, koji je jedan od najvažnijih ekonomskih čimbenika razvoja biogradske rivijere i zaleđa – istaknuo je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

S biogradskim gradonačelnikom slažu se i načelnici Pakoštana, Sv. Filip i Jakova, Tkona i Pašmana: Milivoj Kurtov, Zoran Pelicarić, Goran Mušćet i Krešimir Ćosić, koji su s njim sudjelovali na zajedničkim radnim sastancima u hrvatskoj Vladi i resornim ministarstvima.

Osim Ministarstva zaštite okoliša i energetike pozitivne ocjene i suglasnosti o prihvatljivosti projekta stigle su i od niza ministarstava: Ministarstva financija, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva državne imovine, Ministarstva kulture i Ministarstva pravosuđa. Budući da je “Razvoj vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Biograd na Moru, Pašman i Tkon” proglašen strateškim investicijskim projektom, svi na terenu očekuju bržu realizaciju, posebice u dijelu koji se odnosi na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i prioritetno rješavanje upravnih postupaka vezanih za realizaciju projekta.

Imovinski odnosi

Projekt će se sufinancirati sredstvima fondova EU-a u visini od 585 milijuna kuna (72%), a preostali dio od 227,5 milijuna kuna (28%) planira se financirati sredstvima Hrvatskih voda (10,3 %), proračuna RH (10,3 %) i sredstvima jedinica lokalne samouprave (7,5 %).

Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata osnovalo je i operativnu skupinu za pripremu i provedbu projekta, a na prijedlog povjerenstva voditeljicom operativne skupine imenovala se Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike.