Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
'vizualna pokretljivost' u splitu

Akademski kipar Kažimir Hraste u Galeriji Kula otvorio izložbu Kruzer

Split: Akademski kipar Kazimir Hraste u Galeriji Kula otvorio izložbu Kruzer
1/13
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Hraste je u hrvatskoj suvremenoj skulpturi sinonim za kipara koji se istovremeno i mijenja i ne mijenja, koji u svome radu spaja tradiciju i iskustva te suvremenu likovnu praksu

Akademski kipar Kažimir Hraste u Galeriji Kula otvorio je izložbu Kruzer. Intervenira kiparskom instalacijom koja je u naravi potaknuta antičkim portretom pronađenim u Dioklecijanovoj palači. Riječ je o djelu impozantnih dimenzija sazdanom od dasaka promjenjive veličine. Nakana ovako postavljenog kiparskog rada jest posjetiteljima omogućiti ulazak u njegovu unutrašnjost ("biti u nečijoj glavi").

Hraste je u hrvatskoj suvremenoj skulpturi sinonim za kipara koji se istovremeno i mijenja i ne mijenja, koji u svome radu spaja tradiciju i iskustva te suvremenu likovnu praksu. Svojevrstan je baštinik kubističko-konstruktivističke imaginacije što njegovu radu pridružuje stanovitu racionalističku os, ali u svome radu on koristi i materijale i postupke koji su prožeti optimizmom i radošću čime zaslužuje posebnu ulogu na suvremenoj kiparskoj sceni.

Izložbu je otvorio rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić.

HNK Split Subota, 23. veljače Premijera Millerove "Kušnje" na sceni splitskog kazališta