Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
EU projekt gradnje i modernizacije biciklističko-pješačkih staza

Bajkaj i lajkaj: Oko 14 milijuna kuna za sigurnost i pješaka i biciklista

Foto: Željko Hladika/PIXSELL
Početak radova bit će krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine, a završetak u roku od 11 mjeseci

U Glazbenoj školi Jastrebarsko održana je početna konferencija i predstavljanje EU projekta “Izgradnja i modernizacija biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom”.

Staza se otvara u petak, kada će biti organiziran i Camino vikend Put svetog Jakova dobiva i svoju imotsku rutu – Camino Imota

Pametna ulica

Projektom vrijednim gotovo 14 milijuna kuna predviđena je gradnja i modernizacija ukupno 3650 metara biciklističko-pješačkih staza na dionici prometnice od rotora kod nadvožnjaka, pa sve do Radničke ulice. Na navedenoj dionici, uz dva nova odmorišta za bicikliste i LED rasvjetu, obavit će se i radovi na postavljanju elektroinstalacija te pripremi za DTK. Uz hortikulturno uređenje rotora te krajobrazno uređenje kompletne trase, uz GG1 bit će postavljeni i svjetlosni prometni znakovi, mjerači brzine kretanja vozila i druga prometna rješenja čime će se sigurnost pješaka i biciklista, korisnika i stanara uz ovu prometnicu zasigurno dignuti na višu razinu.

– Još jedan EU projekt uskoro će biti realiziran. Na jednoj od najprometnijih gradskih prometnica grade se nove biciklističko-pješačke staze sa zelenom infrastrukturom i odmorištima, koje će ovu lokaciju činiti puno sigurnijom za promet pješaka i biciklista. Između ostalog, ovo će biti prva pametna ulica u Jastrebarskom u kojoj će biti postavljeni svjetlosni prometni znakovi, mjerači brzine kretanja vozila i druga moderna prometna rješenja. Svi zajedno možemo biti ponosni što je Jaska jedan od vodećih gradova u povlačenju EU sredstava. 18 EU projekata koje smo proveli ili ih provodimo, kao nositelji ili partneri, vrijedno je 314 milijuna kuna, a da nastavljamo u istom smjeru dokaz je i puno novih projekata koji se pripremaju za prijavu na EU fondove – rekao je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

VAŽAN PROJEKT Napreduje obnova doma u Grabercu

Projekt su na početnoj konferenciji javnosti predstavili pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti Zdravko Režek te voditeljica projekta Danijela Bučar Trivičević. EU projekt ukupne je vrijednosti 13,834.637 kuna, od čega odobrena sredstava iz EU fondova iznose 7,674.798 kuna. Na dionici GG1 sjever planirana je gradnja dviju funkcionalnih cjelina – biciklističko-pješačke staze ukupne dužine 909,78 metara i biciklističkog odmorišta s urbanom opremom kod Doma zdravlja.

Na dionici GG1 sredina planirana je gradnja biciklističko-pješačke staze dužine 257,47 metara s lijeve strane te s desne strane 564,70 metara. Ukupna dužina dijela pješačko-biciklističkih staza koja će se prilagoditi i modernizirati u skladu s uvjetima iz Pravilnika o biciklističkoj infrastrukturi iznosi 601,13 metara s lijeve strane te 293,90 metara s desne.

Prijava projekta

Na srednjoj dionici planirana je gradnja biciklističkog odmorišta s urbanom opremom kod gradskog groblja. Na dionici GG1 jug sagradit će se biciklističko-pješačka staza ukupne dužine 1030 metara. Gradnja i modernizacija biciklističko-pješačkih staza na glavnoj gradskoj prometnici u Jastrebarskom, između ostaloga, uključuje i izvođenje radova elektroinstalacija te pripreme za DTK, postavljanje LED rasvjete, hortikulturno odnosno krajobrazno uređenje zelenih površina u zoni zahvata biciklističko-pješačkih staza, kao i rotora na dionici GG1 jug te implementaciju moderne prometne signalizacije.

ZA NOVO IGRALIŠTE Dječjem vrtiću Dubrava 259 tisuća kuna

Projekt je prijavljen na Poziv na dostavu projektnih prijedloga “ITU – Sustav biciklističkih staza Urbane aglomeracije Zagreb” Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Početak radova predviđen je krajem kolovoza ili početkom rujna ove godine, a završetak u roku od 11 mjeseci.