Izbornik
Naslovnica Gradovi Imotski
Staza se otvara u petak, kada će biti organiziran i Camino vikend

Put svetog Jakova dobiva i svoju imotsku rutu – Camino Imota

Foto: Imotski
Uz Camino Krk, a sad i Camino Imota, u pripremi je i Camino kroz Podravinu

Imotska krajina postaje dio mreže najpoznatije hodočasničke staze na svijetu, Puta svetoga Jakova. Naime, u petak se otvara hodočasnička staza Camino Imota, nastala zahvaljujući suradnji Turističke zajednice Imota i bratovštine sv. Jakova koja je službeni predstavnik Hrvatske u nadbratovštini svetog Jakova koja djeluje u Santiago de Composteli prema kojoj iz cijele Europe vodi mreža hodočasničkih putova od kojih je najpoznatiji od Francuske do Španjolske.

VAŽAN PROJEKT Napreduje obnova doma u Grabercu

U sklopu hrvatske mreže

– Danas su Camino hodočasničke rute razvijene širom Europe i iznimno su popularne. Procjenjuje se da ih godišnje prohoda više od 1,500.000 ljudi. U Hrvatskoj imamo samo jednu hodočasničku stazu Camino Krk, mi ćemo uspostaviti drugu, a u pripremi je Camino kroz Podravinu pa će se stanje znatno popraviti – kaže Luka Kolovrat, direktor TZ Imota.

Camino Imota predstavlja dionicu na općem pravcu Međugorje – Sinj, u sklopu hrvatske mreže putova sv. Jakova.

– Naš Camino imat će oko 75 kilometara i predviđeno je da za prelazak dionice treba tri dana hodanja. Ruta će, kao i u ostatku Europe, biti označena jarkožutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom apliciranom na tamnoplavu podlogu – govori Kolovrat.

Investicija nije skupa.

ZA NOVO IGRALIŠTE Dječjem vrtiću Dubrava 259 tisuća kuna

– Uređivat će se i označavati postojeće staze i makadamski putovi. Novac će biti utrošen i na označavanje brojnih lokaliteta koje na hodočasničkom putu valja posjetiti, kao i na izradu mobilne aplikacije, web-stranice, karte te izradu hodočasničkih putovnica i potvrda Compostela. Mislimo da će nam biti dovoljno 400.000 kn, uz dosta volonterskog rada naših planinara koji će urediti stazu i postaviti znakove. Novac je uglavnom došao od HTZ-a, fonda za udružene turističke zajednice – kaže Kolovrat i napominje kako je riječ o sredstvima koje su povukli zahvaljujući tome što su se sve turističke zajednice Imotske krajine ujedinile u jednu, TZ Imota.

Početak staze je u Biorinama (lokalitet Pištet), pa preko crkve sv. Jakova i lokaliteta Crkvine ide prema Lovreću gdje je ujedno i kraj prvog dana. Drugi dan započinje iz Lovreća pa preko Nikolića, Strinića, Lokvičića do Prološkog Blata i dalje kroz Proložac do Zelene katedrale. Treći dan, put vodi od Zelene katedrale preko Kamenmosta, Zmijavaca i Runovića do Vinjana i Imotskog, gdje je u crkvi sv. Frane završetak puta.

Staza se otvara u petak kada će biti organiziran Camino vikend od 18. do 20. lipnja.

– Mi ćemo do petka obilježiti stazu, izraditi mobilnu aplikaciju i hodočasničke putovnice i pečate. Camino vikendom otvaramo stazu. U jedinoj crkvi svetog Jakova u Imotskoj krajini, u Cisti, održat će se sveta misa za hodočasnike. Očekujem da će nas biti oko 150, doći će i predstavnici bratovština svetog Jakova iz bližih europskih zemalja. Nakon mise i blagoslova hodočasnika krećemo u obilazak staze koji će trajati tri dana. Hoda se u prosjeku 20-ak kilometara dnevno. Nakon svake dionice, dobiva se pečat u hodočasničku putovnicu. Hodat će se prije podne, a popodne ćemo u našoj samostanskoj dvorani održavati prigodni programi: izložbe Camina, svjedočanstva i okrugle stolove. U nedjelju, svima koji nam donesu ispunjenu hodočasničku putovnicu, dat ćemo Compostelu, odnosno potvrdu o prijeđenom putu – kaže Kolovrat.

Hodočasničke putovnice

Spavanje za sada nije predviđeno na stazi, već se hodočasnici trebaju smjestiti u nekom od turističkih objekata, a turističke agencije, njihovi domaćini ili TZ će im organizirati prijevoz do hodočasničke staze. Kolovrat očekuje kako će se u budućnosti pojaviti privatni iznajmljivači koji će duž staze nuditi povoljan smještaj hodočasnicima.

U OPĆINI DUBRAVA POTPISAN JE UGOVOR O GRADNJI Gradi se zajednica za osobe s autizmom

Od nedjelje staza je otvorena za sve. Hodočasničke putovnice i Compostele moći ćete podići u TZ Imota. Ova staza u drugoj fazi trebala bi postati dio hodočasničkog puta Sinj – Međugorje.