Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Grad Karlovac osnovcima želi osigurati najbolje uvjete za školovanje

Besplatni školski obroci za 958 osnovaca, a zaposlit će se i 47 pomoćnika u nastavi

1/3
Foto: Grad Karlovac
Udžbenici, koje nabavlja država, kao i radne bilježnice i ostali materijal dočekat će učenike prvoga dana nastave na školskim klupama

Grad Karlovac koristi sve mogućnosti kako bi djeci osigurao što kvalitetnije odrastanje i učenje, pa provodi niz projekata kako bi 
unaprijedio i osigurao najbolje uvjete za boravak djece u vrtićima i školama. Poseban izazov su osnovne škole koje se uređuju i 
nadograđuju kako bi osnovci imali najbolje uvjete za školovanje, odnosno školske dvorane, igrališta i uvjete za rad u jednoj smjeni.

Samo ovog ljeta u tri škole; OŠ Turanj, PŠ Hrnetić i OŠ Braće Seljan u tijeku su građevinski radovi vrijedni 1,487 milijuna kuna.

Foto: Grad Karlovac

Nabava bilježnica

Uz to, Grad pomaže roditeljima mališana i nizom drugih projekata kako bi se što lakše nosili s obvezama i troškovima koje školovanje njihove djece nosi. Stoga je Grad Karlovac ove godine u proračunu osigurao 1,2 milijuna kuna za nabavu radnih bilježnica i drugog materijala za osnovnoškolce, pa će roditeljima preostati samo trošak nabave likovne mape za svoje mališane.

Udžbenici, koje nabavlja država, kao i radne bilježnice i ostali materijal dočekat će učenike prvoga dana nastave na školskim klupama. Već šestu godinu zaredom Grad aplicira i za sredstva u programu pod nazivom ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva’. 

Od Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike došla je obavijest da je projektni prijedlog Grada Karlovca i ove godine ispunio sve zadane kriterije i odabran je za dodjelu bespovratnih sredstva. Time Grad Karlovac i školske godine 2021. – 202. uspješno i sa zadovoljstvom nastavlja provedbu projekta “Školski obrok za svako dijete” u 10 osnovnih škola kojima je osnivač. Bit će osigurani besplatni školski obroci za 958 učenika. Očekivani iznos bespovratnih sredstava koje je Grad dobio za provođenje projekta je 962.897,78 kuna.

Osim pomoći roditeljima za plaćanje obroka, Grad godinama provodi i projekt kojim želi pomoći roditeljima djece s poteškoćama u razvoju da njihovi osnovci s pomoćnicima u nastavi sudjeluju u obrazovnom procesu i interakciji s ostalom djecom. Nakon uspješnog prolaska administrativne provjere projekta, Grad je osigurao potrebna sredstva za provođenje projekta, odnosno za zapošljavanje 47 pomoćnika u nastavi.

Projektni prijedlog “ŠKOLA ZA SVE uz pomoćnike u nastavi IV” uspješno je prošao i fazu procjene kvalitete, pa će u idućoj školskoj godini karlovačkim osnovnim školama na raspolaganju biti 47 pomoćnika za 67 učenika u 11 školskih ustanova. Troškovi projekta iznose 2,129.184,60 kuna, od čega je iz Europskog socijalnog fonda stiglo 1,809.806,91 kuna.

Foto: Grad Karlovac

Projekt traje 12 mjeseci

Grad Karlovac sufinancirat će 15 posto ukupne prihvatljive vrijednosti projektne prijave, odnosno 319.377, 69 kuna.  Planirano trajanje projekta “ŠKOLA ZA SVE uz pomoćnike u nastavi IV” je 12 mjeseci. Projektom će se učenicima s teškoćama u razvoju, uz odgovarajuću podršku pomoćnika u nastavi, osigurati uvjeti za bolje funkcioniranje i usvajanje obrazovnih sadržaja, uspješniju socijalizaciju i stvaranje vršnjačkih odnosa sukladno njihovim individualnim mogućnostima i potrebama, poručuju iz Grada Karlovca.