Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik 22 pregleda
Uz predočenje 'iksice'

Besplatno u kino, kazalište i na gradske zidine za sve studente

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Također je gradska uprava odlučila reagirati na iskazane kritike dijela studenata koji nemaju prebivalište u Gradu Dubrovniku niti Dubrovačko-neretvanskoj županiji, te je postavljen novi model

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković donio je novi Zaključak o uvođenju povlaštene cijene karte studentima dubrovačkih visokoškolskih ustanova za korištenje usluga javnih ustanova u kulturi Grada Dubrovnika. Time će im ulaznice u kulturne ustanove poput kina i kazališta te ulaznice na gradske zidine uz predočenje 'iksice' biti dostupne bez naknade.

Povlaštena cijena karte u potpunosti zamjenjuje tehnološki zastarjelu Studentsku kulturnu karticu uvedenu još 2006. godine. Stoga je Grad Dubrovnik, a prema prijedlogu Sveučilišta u Dubrovniku korištenje ovih usluga, a sukladno praksi drugih visokoškolskih ustanova, vezao uz 'osobnu kartu' svakog studenta - studentsku iskaznicu ili tzv. iksicu.

Odluka donesena u rujnu ove godine izazvala je negodovanje dijela studenata koji nemaju prebivalište u Gradu Dubrovniku niti Dubrovačko-neretvanskoj županiji iz razloga što su za ulaznice u muzejske i galerijske ustanove, koje su žiteljima županije besplatne, morali plaćati definirani iznos od 10 kuna.

Gradska uprava odlučila je reagirati na iskazane kritike te je postavljen novi model.

- U našem je interesu sustavno razvijati Dubrovnik kao sveučilišni grad i omogućiti svim našim studentima upoznavanje bogate kulturne ponude grada, ali i sadržajno ispunjavane njihovog slobodnog vremena. Odluka koju smo prvotno donijeli imala je značajni nedostatak što nije sve studente stavila u jednaki položaj. Kao gradonačelnik Grada Dubrovnika želim se zahvaliti svim studentima koji su nas upozorili na propuste u toj odluci te im ponuditi iskrenu ispriku ako su se zbog toga osjetili manje dobrodošlim u naš grad - kazao je gradonačelnik Mato Franković.

Novim zaključkom svim studentima Sveučilišta u Dubrovniku, RIT Croatia i Međunarodnog sveučilišta u Dubrovniku (DIU) omogućuje se besplatno korištenje usluga javnih ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Dubrovnik te Društva prijatelja dubrovačke starine (ulaznica na gradske zidine). Korištenje  navedenih usluga studentima je potpuno besplatno uz predočenje važeće studentske iskaznice (''iksice'') u vrijeme trajanja akademske godine, odnosno od početka listopada do kraja lipnja, priopćili su iz gradske uprave.