Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Poticaji za gotovo 70 obrtnika i poduzetnika

Bespovratne potpore poduzetnicima za novu opremu, tehnologiju i konkurentnost

Foto: Grad Kutina
Iako je planirano 400.000, zbog velikog interesa povećana je pomoć na 618.000 kuna

U kutinskoj Gradskoj vijećnici potpisani su ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava poduzetnicima i obrtnicima kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost u 2021. godini.

Velik broj zahtjeva

– Za navedene potpore je pristiglo 77 zahtjeva od kojih je 66 pravovaljanih čime su i premašena sredstva koja smo planirali u proračunu. Mi smo za svrhu nabave opreme planirali 400.000 kuna, a zahtjevi ukupno iznose 618.000 kuna pa smo odlučili udovoljiti svim zahtjevima, a sredstva koja nedostaju prebacit ćemo iz sredstava planiranih za manifestacije i razna događanja koja se ove godine zbog pandemije nisu održala. Nisu to velika sredstva, kreću se od 10 do 15 tisuća kuna, ali malim poduzetnicima ipak nešto znače – rekao je tom prilikom gradonačelnik Zlatko Babić istaknuvši kako Grad na razne načine nastoji ojačati gospodarstvo.

Podsjetio je gradonačelnik i na mogućnosti korištenja poslovnih zona, povoljne cijene zemljišta te oslobađanje od komunalnih naknada.

– Iznos potpore za opremu i nove tehnologije iznosio je 50 posto prihvatljivih troškova, dakle maksimalno 10.000 kuna, a za mlađe od 29 godina ta se potpora povećava za 50 posto. Pravo su imali svi obrtnici i poduzetnici te OPG-ovi koji su bili u 50 posto privatnom vlasništvu i imali prihode na godišnjoj razini do 3 milijuna kuna – dodao je Hrvoje Krmelić , gradski pročelnik 
za gospodarstvo.

Za mjere potpora za ulaganje u turističku infrastrukturu pristigle su tri zamolbe koje su i odobrene, sve u maksimalnom iznosu od po 15.000 kuna po poduzetniku što je ukupno 45.000 kuna proračunskih sredstava u njihovim ukupnim ulaganjima od 150.000 kuna.

Među potpisnicima sporazuma je i Miroslav Lukač, vlasnik OPG-a u Brinjanima.

Ulaganja korisnika potpora

– Potpora mi puno znači jer idem u povećanje smještajnih kapaciteta za 6 kreveta i ukupno ću imati više od 22 ležaja što nam može omogućiti i bolji prihod. Bavimo se uslugom smještaja, seoskim turizmom, kamp-odmorištem, proizvodnjom voća... – rekao je Lukač.

Adriana Tomašković iz tvrtke Donatea, u kojoj radi sa suprugom, također je dobitnica potpore.

– Poslujemo pet godina i bavimo se uslugom obrade metala. Kupili smo i novi CMC stroj. Potpora nam puno znači, potrebna nam 
je računalna oprema – rekla je Adriana Tomašković.

Uz ove potpore grad je dodijelio i potpore za samozapošljavanja i zapošljavanja.