Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Zadar

Bez Kalmete rastu šanse SDP-ovoj Sabini Glasovac

Sabina Glasovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Do samog finiša očekivalo se da će HDZ kandidirati Božidara Kalmetu, no očito su mu presudile optužnice za korupciju

Izbori u Zadru dosad su uglavnom bili predvidivi. Od osamostaljenja u tom dalmatinskom gradu vlada HDZ. No ono što je isto tako zanimljivo jest da pobjede HDZ-a ipak nisu bile toliko uvjerljive. Posebice zadnjih nekoliko izbornih ciklusa. Konkretno, na prošlim izborima 2013. Kalmeta je u drugom krugu dobio nešto više od 57 posto glasova, a Ivo Bilić, kandidat koalicije predvođene SDP-om, nešto više od 40 posto glasova izišlih birača. To je zanimljivija HDZ-ova odluka da ovog puta u tu utrku ne ide sa svojim megapopularnim gradonačelnikom Kalmetom koji je opterećen dvjema optužnicama za korupciju i stranka je očito procijenila da bi joj njegova kandidatura naštetila na nacionalnoj razini. Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković zasigurno bi se suočio s pitanjima zbog čega je HDZ tako blagonaklon prema potencijalnoj korupciji. Ovim je stranka pokazala da je korupcija nešto što se u HDZ-u neće tolerirati, što je rizično kad su posrijedi njihove izborne šanse u Zadru. Kalmeta je, naime, i prema anketama koje je stranka radila za svoje potrebe daleko najbolji kandidat, a šanse HDZ-a da uspije i bez Kalmete znatno su smanjene.

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Umjesto Kalmete HDZ u utrku, već je odlučeno, ovog puta šalje Branka Dukića, ginekologa, dobrovoljca Domovinskog rata, oca četvero djece... Kandidata je odmah javno i bezrezervno podržao i Božidar Kalmeta, što bi mu trebalo dati i vjetar u leđa.

No, bitka će ipak biti neizvjesna jer je SDP izabrao kvalitetnu kandidatkinju. Riječ je o SDP-ovoj saborskoj zastupnici Sabini Glasovac koja, iako nije rodom iz Zadra, u tom gradu živi više od 20 godina. Osim toga, Glasovac je kandidatkinja koja definitivno ima i nacionalnu prepoznatljivost koja joj može dobro doći. Naime, osim što je jedna od najaktivnijih zastupnica, Glasovac je bila i pomoćnica ministara znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića te Vedrana Mornara.

Osim SDP-a i HDZ-a, u Zadru nijedna druga stranka nema nekog jakog kandidata koji bi ovo dvoje mogao znatno ugroziti.