Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA ZGRADU POS-A U CRVENIM KUĆAMA

Stanovi za mlade zadarske obitelji

Foto: Zadarska županija
Kamen temeljac za zgrade u kojima će biti sto stanova

Na lokaciji Crvene kuće u Zadru počinje gradnja višestambene građevine iz Programa POS-a sa sto stanova za mlade zadarske obitelji. Kamen temeljac položili su gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin, direktor APN-a Dragan Hristov te ministar Darko Horvat.

Novo ruho drugoga grada po veličini u Zadarskoj županiji U Benkovcu se provode projekti vrijedni više od 100 milijuna kuna

– Živimo u gradu u kojemu su nekretnine izuzetno skupe, obiteljima na početku poslovnih karijera često i nedostižne. Zato je ovo jedan od društveno najvrednijih projekata u Zadru, jer Program POS-a nudi ovim obiteljima mogućnost da dođu do svoje nekretnine. Ovom izgradnjom i ulaganjem u infrastrukturu i kvart Crvene kuće postaje urban i urbaniziran dio grada. Priču ćemo zaokružiti gradnjom škole, čime će se dovršiti centralne funkcije naselja koje će potom živjeti kao samostalna jedinica. Do sada smo u Zadru izgradili 436 stanova POS-a, čime smo omogućili mladima da ostanu tu živjeti i raditi – naglasio je Dukić. Vrijednost investicije je oko 64 milijuna kuna, od toga su 19 milijuna poticajna sredstva RH, a oko 9 milijuna poticajna sredstva Grada Zadra. Predviđena prodajna cijena stana iznosi 1215 eura/m2.

– Razdoblje pandemije ostavilo je veliki trag na gospodarstvu. Mnogima su prihodi smanjeni, neki su ostali bez posla. U tom kontekstu početak izgradnje stanova u sklopu projekta društveno poticane stanogradnje bez sumnje je izuzetno hvalevrijedan projekt koji će olakšati mnogim obiteljima put do vlastita doma. Dom za svaku obitelj znači sigurnost, bazu, utočište. U Domovinskom ratu tolike su obitelji ostale bez njega, a sada smo svjedoci što je potres učinio tolikim domovima, prvo u Zagrebu, a zatim na području Sisačko-moslavačke županije – istaknuo je župan Longin.

Zagrebačka županija poduzetnicima nudi pomoć Za proizvodne djelatnosti do 100.000, a neproizvodne do 40.000 kuna potpore

Ministar Horvat najavio je da, unatoč velikim izdacima za sanaciju zgrada stradalih u potresima koji su pogodili Zagreb i Banovinu, program POS-a i subvencija idu dalje jer je to jedan od prioriteta države.