Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
ZAVRŠENA KOMPOSTANA

Biootpad je u kompostani pretvoren u sirovinu prvorazredne kvalitete

Postrojenje za biološku obradu biootpada smanjit će udio miješanog komunalnog otpada koji završava na odlagalištu Doline
Foto: Bjelovar
Službeno je završen projekt sortirnice i kompostane vrijedan više od 13 milijuna eura

Održana je i završna konferencija projekta "Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada Grada Bjelovara", čime je službeno završen projekt sortirnice i kompostane vrijedan više od 13 milijuna eura. Koliko je ovaj projekt važan za građane, objasnila je Ivana Jurković Piščević, predsjednica Uprave Komunalca Bjelovar.

– Kompostana, to jest postrojenje za biološku obradu biootpada, rezultirat će time da će se smanjiti udio miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište Doline, pa će ono samim time puno dulje funkcionirati – istaknula je. Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak nije skrivao zadovoljstvo uspjehom probnog rada i kvalitetom komposta.

– Raznim kemijskim i biološkim procesima biootpad je pretvoren u kvalitetnu sirovinu. Upravo su me izvijestili da je prvorazredne kvalitete. Naš je cilj da se u budućnosti upravo takvim kompostom održavaju zelene površine grada Bjelovara, sadit će se cvijeće, a ovo će biti kompostni dio materijala koji će pospješivati samu sadnju. Prodavat će se vjerojatno i na tržištu i to je ono što mi u Bjelovaru promoviramo, da Bjelovar bude zeleni grad, grad koji se brine, koji smatra da otpad nije otpad nego dobar resurs koji se može ponovno koristiti u procesu cirkularne ekonomije. Na našoj ćemo sortirnici i kompostani smanjivati količine otpada koji odlažemo, a s druge strane povećavat ćemo biootpad i vraćati u proizvodnju upravo u obliku ovakvih sirovina koje će se opet moći upotrijebiti. Otpad nije smeće nego sirovina – istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak ovih je dana u društvu predsjednika Gradskog vijeća Nenada Martinovskog i dekanice Veleučilišta u Bjelovaru Zrinke Puharić potpisao ugovor koji je stigao iz Ministarstva kulture i medija Bjelovar Stvaramo centar za IT, računalstvo i mehatroniku za 300 zaposlenih U svome poslovanju tvrtka Image Enter nudi rješenja koja uključuju kontrolu troškova, pouzdanost i prilagodljivost, prvenstveno kako bi se zadovoljili rastući poslovni zahtjevi Bjelovar Ova potpora za digitalizaciju pomoći će nam da budemo konkurentniji Za vrijeme korone nije se mogla uvoziti roba izvana i tada smo najbolje tržili domaću jabuku, kaže Ledinski Svjetski dan jabuke na štandu OPG-a Ledinski Naši poljoprivrednici imaju svoje tržište u vrtićima, školama, restoranima...