Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Novi dom za riječki MMSU

Bivša tvornica pretvorena u galerijski prostor, prva je na redu izložba Tomislava Gotovca

MMSU Rijeka
Foto: Grad Rijeka
Muzej Moderne i suvremene umjetnosti uselio se u dio uređenog prostora tzv. H-objekta bivše tvornice Rikard Benčić, objekta izgrađenog početkom 19. stoljeća

Nove prostore Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, čija je prva faza uređenja u sklopu kompleksa Benčić nedavno završena, otvorit će velika retrospektivna izložba performera i konceptualnog umjetnika Tomislava Gotovca 'Anticipator kriza – Kuda idemo ne pitajte', koja je ujedno sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020.

Muzej se naime uselio u dio uređenog prostora tzv. H-objekta bivše tvornice Rikard Benčić, objekta izgrađenog početkom 19. stoljeća. Iz podstanarstva u zgradi Dolac 1, Muzej se preselio na 1550 m² opremljenog i preuređenog dijela prizemlja, zapadnog krila prvog kata, dvorane na prvom katu spojnog južnog volumena i dijelova središnjeg spojnog dijela na prizemlju i prvom katu.

Riječ je o prvoj fazi radova vrijednih 6,8 milijuna kuna financiranih iz gradskog proračuna.

Puna funkcionalnost Muzeja sa svim potrebnim sadržajima realizirat će se nastavkom proširenja MMSU-a na ostatak prostora u prizemlju i dvije gornje etaže, o  čemu se vode dogovori s PIK-om o rješavanju vlasništva, priopćili su iz gradske uprave.

Moderan prostor za brojne sadržaje

Donji dio zgrade povezan je s prostorima na prvom katu, pa oni funkcioniraju kao cjelina i zadovoljavaju trenutne potrebe muzeja za smještaj izložbenog i radnog prostora. Adaptacijom za potrebe muzeja nisu mijenjali gabariti i vanjski izgled objekta, već je samo unutarnji dio uređen u moderni prostor namijenjen brojim sadržajima. Ulazni hol služit će kao dnevni boravak, mjesto za zadržavanje s info pultom, pogodan za manja kulturna okupljanja, ali primarno kao prostor iz kojeg će se posjetitelji usmjeravati prema izložbama i edukacijskim sadržajima na katu. Uređenjem je omogućen i pristup galerijskom prostoru za osobe smanjene pokretljivosti.

"Oko Benčića bilo je puno kontroverzi od trenutka kad je Grad Rijeka odlučili kupiti cijeli kompleks od tadašnje tvornice Rikard Benčić s namjerom da uređenjem postane novi dio grada s drugim sadržajima. Trajalo je dugo, ali je upravo činjenica da je Rijeka postala Europska prijestolnica kulture ubrzala pretvaranje bivših industrijskih prostora u kvart kulture u Rijeci, koji će promijeniti način života u ovom dijelu grada, ali i stvoriti uvjete za rad većeg broja ustanova u kulturi", kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Uređenje Gradske knjižnice Rijeka i Dječje kuće započinje u narednih mjesecima, a pratit će ga i uređenje okoliša.