Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Gradska uprava rješava jedan od problema

Bjelovar će graditi još dva dječja vrtića, sve je spremno

Foto: Bjelovar
Trenutno je u Bjelovaru oko 200 djece na čekanju za upis u vrtić i jaslice

Grad Bjelovar nastavlja s ulaganjima u predškolski sustav koji se posljednjih godina pokazao kao veliki problem jer uvijek je do 200 djece na čekanju za upis u vrtić i jaslice. Kako bi se taj problem rješio, Grad je prošle godine završio s gradnjom prvog dječjeg vrtića u posljednjih 50 godina, ali i sniženjem cijena za sve vrtiće, privatne i gradske.

Početkom ove godine snižena je cijena vrtića za sto kuna i sada iznosi 400 kuna. Riječ je o trećem snižavanju cijena boravka djece u vrtićima, i to u samo nekoliko godina.

Također, stvoreni su i svi preduvjeti za gradnju još jednog novog vrtića u naselju Ždralovi.

Čekaju se natječaji

Planove su predstavili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar Anna Lauš te predstavnica projektantske tvrtke M Plan koja će biti zadužena za gradnju još jednog vrtića.

– Prvo sniženje išlo je sa 750 na 500 kuna, a sada je taj iznos smanjen na 400 kuna. Vidimo da neki drugi gradovi, poput Koprivnice, podižu cijene vrtića. Što se tiče poskupljenja plina, Gradski vrtić Bjelovar nije spojen na Gradsku plinaru Zagreb, već na Međimurje plin. Dao sam nalog da se provjeri koje sve gradske ustanove imaju eventualne probleme s opskrbom plina, odnosno visokim računima. Imamo i jednu radosnu vijest. Održali smo sastanak  s našim biskupom na kojem je do detalja dogovorena gradnja vrtića u Ždralovima. Naime, Grad Bjelovar će kupiti zemljište od Bjelovarsko-križevačke biskupije, projekt za gradnju praktički je već spreman, a blizu je i građevinska dozvola. Cijena zemljišta bila je izrazito povoljna, oko 30 tisuća kuna. Zbog toga imat ćemo sve spremno za dva nova vrtića i prijavu na nadolazeće natječaje. Druga lokacija je Ulica Viktora Bubnja u sjevernom dijelu grada. U 40 godina nije sagrađen nijedan vrtić, a u vremenu od četiri  godine Bjelovar će dobiti čak tri nova – otkrio je gradonačelnik  Hrebak.

Tijekom veljače ili ožujka u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti raspisivat će se natječaji za vrtiće, nakon čega slijede natječaji za škole. Da je pravo čudo što se u trenutku kada cijene divljaju Grad odlučio na dodatno smanjenje cijena vrtića, potvrdila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Anna Lauš.

– Drago nam je da Grad Bjelovar pronalazi rješenje za smanjivanje cijene vrtića. Grad pokazuje da može pratiti situaciju u svojim ustanovama, kao i položaj roditelja koji doživljavaju veliki financijski udar. Svi naši djelatnici su tijekom pandemije podnijeli veliki teret i žrtvu. Potrebna je velika snaga za organizaciju, normalno funkcioniranje vrtića, programski rad s mališanima. Dakle, mi moramo biti spremni na sve. Trenutačna situacija s koronom u našem se vrtiću ne razlikuje od ostalih. Imamo skupina koje su u samoizolaciji, no vrtić radi. Na listi čekanja je 150-ero djece, većinom  jasličke dobi. Iako su za vrtić u Gudovcu postojale određene kritike, svi kapaciteti su popunjeni i nemamo mjesta za upis nove djece. Pokrivamo 520 djece u vrtiću i 100 djece u programu predškole. Najavom novih kapaciteta priča će se posložiti na još kvalitetniji način. U ovom trenutku imamo dovoljno odgojiteljica i brojimo 96 zaposlenika u sustavu. Trudimo se ići prema pedagoškom standardu – poručila je ravnateljica Anna Lauš.

Prvo infrastruktura

Izrada projekta za gradnju vrtića u Ždralovima u završnoj je fazi, dok izdavanju građevinske dozvole prethodi rješavanje pitanja komunalne infrastrukture.

– Projekt je spreman i čekamo dolazak ceste do same čestice koja se prostire na oko pet tisuća kvadrata. Radi se o objektu od  480 metara kvadratnih, kapaciteta za 50-ero djece, odnosno jednu jasličku i dvije vrtićke skupine – objasnili su iz M Plana.