Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Održana konferencija o integriranim teritorijalnim ulaganjima (ITU mehanizam) i održivom urbanom razvoju

Bjelovar očekuje 30 milijuna eura iz ITU mehanizma

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
– Grad Bjelovar jedan je od 22 grada kojem će već od sljedeće godine biti na raspolaganju natječaji vrijedni čak 690 milijuna eura, a projekte ćemo provoditi u suradnji s četiri naše općine – Rovišće, Kapela, Veliko Trojstvo i Štefanje – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak sudjelovao je na prošlotjednoj konferenciji u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU organiziranoj na temu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja. Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te njihovo ulaganje u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja, ima naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti.

Među 22 grada

Cilj je konferencije održane  u Ministarstvu bio informirati javnost o ITU mehanizmu, informirati predstavnike jedinica lokalne samouprave i sve zainteresirane o novom programskom razdoblju, ali i čuti iskustva gradova koji su već provodili projekte kroz ITU mehanizam.

– Grad Bjelovar jedan je od 22 grada kojem će već od sljedeće godine biti na raspolaganju natječaji vrijedni čak 690 milijuna eura, a projekte ćemo provoditi u suradnji s četiri naše općine – Rovišće, Kapela, Veliko Trojstvo i Štefanje – objavio je po dovršetku konferencije gradonačelnik Hrebak.

Do sada je ITU mehanizam koristilo osam gradova i u  razdoblju od 2014. do 2020. godine ugovoreno je 127 projekata ukupne vrijednosti 2,31 milijardi kuna. Za novo programsko razdoblje ITU mehanizam uključivat će 8 urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te čak novih 14 gradova koji su ujedno i sjedište županija, a među kojima je i Bjelovar.

– Očekujemo da bi osigurana sredstva za naše urbano područje trebala biti između 20 i 30 milijuna eura koja će se realizirati u sljedećih nekoliko godina. Po izjavama stručnih ljudi iz nadležnog Ministarstva, ITU program bi trebao krenuti s realizacijom 
već iduće godine. Nudi nam se mnoštvo projekata nakon čije realizacije će Bjelovar biti znatno uznapredovali grad – navodi 
gradonačelnik Hrebak dodavši samo neke od projekata za koje Grad ima spremnu dokumentaciju – poduzetnički centar u 
zgradi starog zatvora, studentski dom, obnova Sokolane, digitalno-inovacijski centar, digitalna transformacija gradske uprave, 
izgradnja atletske staze, izgradnja zgrade za potrebe Udruge soba s intelektualnim teškoćama Bjelovar i štićenika udruge, izgradnja smještajnih kapaciteta za terme Bjelovar i energetska obnova IV  osnovne škole.

Novo razdoblje

Tijekom konferencije ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak rekla je kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izradilo dva programa novog  razdoblja.

– U okviru Programa kohezijske politike na raspolaganju imamo ukupno oko 50,12 milijardi kuna, od čega se 11,5 milijardi odnosi na potpuno novi Integrirani teritorijalni program koji smo osmislili upravo kako bismo mogli pomoći onim najudaljenijim, najdepriviranijim dijelovima RH  kroz ulaganja u otoke, ali i same  gradove kao urbana središta, i to kroz ciljane javne pozive za gospodarstvenike i poduzetnike, kao i za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, kulturnu baštinu, turizam, brownfield lokacije, čisti i pametni gradski promet, pilot-projekti na razini gradskih naselja i četvrti te energetsku učinkovitost, zelenu infrastrukturu, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima – istaknula je ministrica Tramišak.