Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
uspješna suradnja

Bogat program na šestim Danima talijanske kulture u Rijeci

Dani talijanske kulture
Foto: Grad Rijeka
Od 13. do 28. listopada u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci održat će se šesti Dani talijanske kulture na temu 'Talijanski jezik i film'

Raznolikim programom publici u Rijeci, Opatiji te nekoliko istarskih gradova želi se približiti talijansku umjetnost i kulturu. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako su Dani talijanske kulture izuzetno kvalitetan program te naglasio dugogodišnju uspješnu suradnju s Generalnim konzulatom Italije u Rijeci, koja je postala još bolja nakon dolaska talijanskog konzula Paola Palminterija.

Konzul Palminteri izrazio je uvjerenje kako su Dani talijanske kulture vrijedan prilog ne samo bogatoj kulturnoj sceni u Rijeci, već i realizaciji projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. Ovogodišnji Dani talijanske kulture počeli su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke predavanjem “Iskustva migracijskih kretanja u novijoj povijesti”, priopćili su iz gradske uprave

U ponedjeljak, 16. listopada s početkom u 19 sati u Rijeci, u Galeriji Kortil predviđeno je svečano otvorenje multimedijalne izložbe 'Mare Corto' (Kratko more), na kojoj će biti prezentirane fotografije i audio zapisi nastali kroz dugoročni projekt vezan uz talijansku i hrvatsku obalu Jadrana.

Program u Rijeci nastavlja se u srijedu, 18. listopada u 12 sati prikazivanjem dokumentarnog filma Venucci u Srednjoj talijanskoj školi, a nakon projekcije uslijediti će razgovor s autorom Bernardinom Modrićem. Također, istog dana dodijelit će se nagrade učenicima Srednje talijanske škole u Rijeci u okviru već tradicionalnog literarnog natječaja u sklopu Dana talijanske kulture.

U četvrtak, 19. listopada u 19 sati u Malom salonu u Rijeci, svečano će se otvoriti izložba fotografija „Malabotta“ nastala po ideji Diane de Rosa i Massimiliana Schiozzija. 

U Zajednici Talijana u Rijeci 18. i 21. listopada s početkom u 19 sati bit će na izvornom jeziku prikazivani talijanski filmovi „Smetto quando voglio masterclass” i „ Veloce come ii vento”.

Ulaz na sve događaje je slobodan.