Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Dječja kirurgija KBC-a Split

Bolnica dobiva uređaj za brže i bezbolnije liječenje beba i djece

Bolnica Split
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL/Ilustracija
Novac za endoskopski stup prikupljen je u humanitarnoj akciji Splitsko-makarske nadbiskupije "Obitelji za najmlađe". S prikupljenih 620.000 osigurano je svih 900.000 kuna pa bolnica kreće u nabavku uređaja

Splitsko-makarska nadbiskupija prikupila je 620.000 kuna u humanitarnoj akciji "Obitelji za najmlađe" za kupnju endoskopskog stupa za Kliniku za dječju kirurgiju KBC Split, a ček od 620.000 kuna predstavnicima splitskog KBC-a na svečanosti u bolnici uručila je osmeročlana obitelj Kosor.

Tvrđava Gripe Anketa Dajte i vi ideju kako urediti tvrđavu Gripe

- Endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi, dojenčadi i djece omogućuje provedbu minimalno invazivne kirurgije, kirurški zahvat je kraći, manje je oštećenje tkiva i manja bol, rjeđe su komplikacije i brži je oporavak - rekao je na svečanosti predstojnik Klinike Zenon Pogorelić. 

- Djeca kraće borave u bolnici, brže se oporave, a nije zanemariv ni kozmetski efekt, koji je izvrstan - kazao je dr. Pogorelić.

Dodao je kako KBC Split posjeduje već jedan takav uređaj star 20 godina i njegove tehničke karakteristike su daleko ispod onih koje posjeduju uređaji novije generacije.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović je zahvaljujući na donaciji istaknuo kako je njome prikupljeno 75 posto sredstava za kupnju ovog uređaj koji stoji 900.000 kuna.

- Sada su prikupljena sva sredstva i kreće se u nabavku uređaja. Godišnje se s njime operira oko 350 djece, od toga je oko 50 mlađe od pet godina, a možemo očekivati i barem 20-ak novorođenačke dobi - kazao je ravnatelj Meštrović.

Humanitarna akcija "Obitelji za najmlađe" bila je pokrenuta u sklopu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, održanog u rujnu u Splitu i Solinu. Sredstva su prikupljena putem donatorskih telefonskih poziva, uplatama na račun akcije te putem donacijskih štandova sa suvenirima. Uz to, sudionici velikog humanitarnog koncerta održanog 14. rujna na splitskoj Rivi, odrekli su se u suradnji sa ZAMP-om honorara.

dječji vrtić Split Potpisani ugovori vrijedni 103 milijuna kuna za unapređenje usluga u dječjim vrtićima

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je na svečanosni uručivanja donacije istaknuo kako ta humanitarna akcija pokazuje da imamo budućnost. 

- Obitelj je srce i duša društva. Mnogi će reći da je danas suvremena obitelj u krizi, a ja bih rekao da je upravo obitelj suvremeni odgovor na krizu društva - poručio je nadbiskup zahvalivši svima koji su dali svoj doprinos Trećem nacionalnom susretu obitelji, a na poseban način onima koji su sudjelovali u humanitarnoj akciji. 

- Svi bismo željeli da je naše društvo na jednoj višoj razini sigurnosti, standarda i blagostanja ali baš u ovakvom pothvatu pokazuje se dobrota i solidarnost te gledajući kroz to čini mi se da imamo budućnost - rekao je nadbiskup Barišić.

Ognjen Vukojević mnoštvom igračaka ali i vrijednom opremom darovao je bolnicu Vatreni Ognjen Vukojević u humanitarnoj akciji Gradsko vijeće Koprivnice Gradsko vijeće Podrška akciji "Mali korak za veliki start"