Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Sjednicom Gradskog vijeća i dodjelom 13 javnih priznanja Velika Gorica je prošli tjedan proslavila svoj veliki dan

Božinović: Velika Gorica je jedan od najpoželjnijih gradova za život

Foto: Grad Velika Gorica
U tijeku je i najveći projekt u povijesti grada “Aglomeracija VG” težak gotovo 100 milijuna eura

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Golubica te svetom misom u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije 
započelo je obilježavanje Dana grada Velike Gorice koje je nastavljeno sjednicom Gradskog vijeća u dvorani Pučkog otvorenog 
učilišta na kojoj su prisustvovali ministri Davor Božinović, Nataša Tramišak i Josip Aladrović, saborski zastupnici Mato Čičak, 
Marin Piletić, Krunoslav Katičić i Tomislav Okroša, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te brojni drugi gosti.

Zajednički rad

Gradonačelnik Krešimir Ačkar istaknuo je na sjednici kako je grad danas moderniji i bogatiji nego prije godinu dana, te da će se sinergijom vlasti na svim razinama taj trend i nastaviti.

– Rezultat je to našeg zajedničkog rada u godini prepunoj problemima. Kao i cijeli svijet još se uvijek borimo s pandemijom COVID-19, ograničeni smo u mnogim segmentima svakodnevnog života pojedinca, ali i cijele zajednice. No tom smo problemu pristupili odgovorno i racionalno – kazao je Ačkar dodajući da je Grad gospodarstvenike oslobodio plaćanja poreza na potrošnju, dao direktne pomoći i uz državnu potporu omogućio da i gradska vlast bude potpora u ovim teškim vremenima.

– Naša Gorica je grad koji svakodnevno raste. Dokaz tome su mnogobrojna otvorena gradilišta. Od gradnje stambenih kuća, 
zgrada do gospodarskih objekata. Usprkos spomenutim krizama gradnja u našem gradu nikada nije bila veća – rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na nedavno izglasan proračun za 2022. godinu koji iznosi rekordnih 633 milijuna kuna. Najveći dio, prema potrebama građana, bit će izdvojen na prometnu i komunalnu infrastrukturu, na zdravstvenu zaštitu, poboljšanje predškolskog i školskog odgoja.

A usto je u tijeku i najveći projekt u povijesti grada “Aglomeracija VG” težak gotovo 100 milijuna eura, a koji će Gorici donijeti novih 140 kilometara kanalizacijske mreže, novi pročistač otpadnih voda, i ukupno sanirati sve navedene ceste.

– Kao čovjek treba priznati da razumijemo trenutačno nezadovoljstvo naših sugrađana koji negoduju zbog buke i prašine, blata 
i poteškoća koje donosi ovakav kompleksan projekt, također molim za strpljenje jer po završetku tih radova, koji ne mogu biti gotovi danas, život svih sugrađana će biti kvalitetniji – kazao je Ačkar.

Čestitke novoizabranom vodstvu grada i građanima pristigle su sa svih strana.

 Bez dobrog vodstva i bez onih koji znaju što ljudi trebaju, s kojima su svakodnevno, koji žele da taj grad iz godine u godinu bude sve kvalitetniji i bolji i bliži građanima i sve ono za jedan normalan kvalitetan život u gradu bude, a to je čini se onim  što je učinjeno dosad i planirano proračunom, sigurno ostvarivo – rekao je župan Kožić.

Gorica je uzor drugima

U ime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića obratio se zastupnik Dražen Bošnjaković.

– Grad je to na uzor mnogima u Hrvatskoj, lijepo je vidjeti sve te rezultate. Lokalna uprava je uspješna koliko su njezini ljudi 
uspješni. Ona mora biti centar sinergijskog okupljanja nekog grada ili općine uz korištenje svih resursa koje nudi Vlada. Ovdje se 
ta sinergija vidi jako dobro i projekti su respektabilni – kazao je Bošnjaković.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović prenio je čestitke u povodu Dana Grada od Vlade RH i 
predsjednika Andreja Plenkovića istaknuvši kako Velika Gorica bez sumnje spada u sam vrh  gradova najpoželjnijih za život.

Nakon govora održana je svečana dodjela javnih priznanja. Dobili su ih Stjepan Šipušić, Igor Paro, Tomislav Odžić, DVD Turopolje, Mate Ćorić, Nedjeljko Savić, Slava Noršić, Stipo Duvnjak, Ivan Čengić, obitelj Dijanežević, Mirjana Hrženjak, Turopoljske mažoretkinje i VG Legacy.