Izbornik
Naslovnica Gradovi 14 pregleda
71 u službenoj konkurenciji

Čak 1013 filmova iz cijelog svijeta na Four River Film Festivalu

Počeo Four river film Festival
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Svi će ti filmovi biti prikazani publici u karlovačkom Zorin domu, a njih 71 je i u službenoj natjecateljskoj konkurenciji

Karlovac je do petka mjesto održavanja 10. međunarodnog Four River Film Festivala i 22. Filmske revije mladeži na koje je ove godine prijavljeno čak 1013 filmova sa svih kontinenata, među njima i naslovi koji su prikazivani u službenoj konkurenciji najvećih svjetskih festivala u Cannesu i Sundanceu.

Svi će ti filmovi biti prikazani publici u karlovačkom Zorin domu, a njih 71 je i u službenoj natjecateljskoj konkurenciji. U žiriju su Allison McCloskey iz Britanskog filmskog instituta, glumac Frano Mašković te laureat Revije, vizualni umjetnik Luka Hrgović, a dodijelit će ukupno devet nagrada. Žiri mladih uključuje trideset članova iz Mađarske, Njemačke, Makedonije, Italije, Slovenije, Hrvatske i BiH.

- Karlovac, Filmska revija mladeži i Four River Film Festival jedinstvena je simbioza koja funkcionira već 11 godina. Svake godine prikaže se 420 minuta srednjoškolskog filma, popratni program je prebogat. No, žalosno je da je svih 11 godina koliko organiziramo Reviju i Festival Karlovac bez kina. Mislim da bi otvaranje kina bila pobjeda ne samo Kinokluba nego i svih udruga koje se bave filmom, a sve ih je više. Neki mladi koji sada ulaze u te akcije bili su u vrtiću kada smo mi kretali. To govori dovoljno koliko taj problem dugo traje – kazala je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica manifestacija.

Župan Damir Jelić ima viziju uređenja kina Edison, kojeg je Grad Karlovac kupio kako bi ga uredio, u čemu će pomoći i Županija.

- Kino Edison bi trebao biti muzej filma gdje bi Kinoklub trebao imati svoje sjedište i gdje bi čitava atmosfera kafića bila retro atmosfera filmske vrpce, a samo kino s modernom tehnologijom i filmovima od niskobudžetnih do blockbustera - vizija je župana Jelića.