Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Pročitali su oko 3300 knjiga iz knjižnice

Čak 200 učenika sudjelovalo na ljetnoj Olimpijadi čitanja

Foto: Grad Koprivnica
Prijavilo se ukupno 216 učenika, aktivno ih je sudjelovalo 202, a pročitali su ukupno 3264 knjige, što je 33 posto više u odnosu na prošlu godinu.

U središnjem gradskom parku u Koprivnici prošli je tjedan održana završna svečanost ljetnog programa "Olimpijade čitanja 2022. godine". Riječ je o programu koji organizira Knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica, i to već sedmu godinu zaredom. Program je namijenjen djeci od 1. do 4. razreda osnovnih škola s ciljem da ih se motivira na čitanje iz užitka, usavršavanje vještine čitanja i razumijevanje pročitanog.

I ove godine učenici su bili vrlo motivirani. Prijavilo se ukupno 216 učenika, aktivno ih je sudjelovalo 202, a pročitali su ukupno 3264 knjige, što je 33 posto više u odnosu na prošlu godinu. U prosjeku je pročitano 16 knjiga po sudioniku, što je za četiri više u odnosu na prošlu godinu. Osam učenika pročitalo je više od 70 knjiga, naveli su iz koprivničke Knjižnice Fran Galović. Na završnoj svečanosti sudionicima su uručene diplome, a najuspješniji su primili medalje. Svečanosti je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, koja je koprivničkim i podravskim najčitačima uručila godišnja priznanja.

KOPRIVNICA Jakšić: Koprivnica i Podravka od danas se imaju čime ponositi

U Olimpijadi čitanja učenici od 1. do 4. razreda tijekom ljetnih školskih praznika čitaju knjige, komentiraju ih i preporučuju vršnjacima. Uz poticaj, organizaciju i koordinaciju Dječjeg odjela program je pokrenut 2016. u suradnji s koprivničkim osnovnim školama kako bi se podigla svijest o tome da knjiga i čitanje nisu vezane samo uz čitanje obavezne lektire za školu, već da je korisno i zabavno čitati u slobodno vrijeme.

Dječji knjižničari izrađuju popise knjiga po razredima, letke, dnevnike čitanja i vode evidenciju pročitanih knjiga. Na popisima knjiga za čitanje nalaze se i knjige za djecu s poteškoćama u čitanju. Na kraju ljeta, uz Međunarodni dan pismenosti, organizira se i završna svečanost na kojoj se dodjeljuju medalje i diplome za sve sudionike.