Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
KOPRIVNICA

Jakšić: Koprivnica i Podravka od danas se imaju čime ponositi

Foto: Robert Mihaljević
Zgrada Podravke sagrađena je 1971. godine i otad nije obnavljana, a radovi su ukupno stajali oko 104 milijuna kuna bez PDV-a, a u cijelosti su financirani novcem Podravke

Novouređeno sjedište Podravke u Starčevićevoj ulici u Koprivnici službeno je prošli tjedan otvoreno na prigodnoj svečanosti. Zgrada Podravke sagrađena je 1971. i otad nije obnavljana. Radovi su ukupno stajali oko 104 milijuna kuna bez PDV-a, a u cijelosti su financirani novcem Podravke. Dakle, ni kuna nije došla iz fondova Europske unije, premda je riječ o značajnom povećanju energetske učinkovitosti.

Bolji uvjeti rada

– Koprivnica i Podravka od danas se imaju čime ponositi. Nova sedmerokatnica zasjala je u punom sjaju, na radost svih zaposlenika i stanovnika našega grada. Sretno, podravkašice i podravkaši – poručio je nakon otvorenja gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Kako je Podravka otkrila, cjelovitom obnovom u zgradi broj radnih mjesta s dosadašnjih 521 povećan je na 586, a energetski razred s dosadašnje razine D podignut je na razinu A. Zahvaljujući energetskoj obnovi, potrošnja energije za grijanje smanjit će se za oko 82 posto, što je osobito značajno u okolnostima ogromnog rasta troškova energije. Uvjeti rada u zgradi, kao i razina sigurnosti, sada su znatno poboljšani u svim aspektima – ugradnjom novog sustava grijanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije koja nije postojala prije obnove, elektroenergetske mreže, zamjenom vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, unapređenjem sustava dojave požara, kao i modernizacijom informatičko-komunikacijske infrastrukture.

EU projekt “Vinski folklor kao dio povijesnog identiteta Podravine i Pomurja” Premijerno prikazan film o životu u koprivničkim goricama

– Ovo nije jedina ovogodišnja investicija u unapređenje radnih uvjeta. Tijekom proljeća instalirana je i klimatizacija u pet naših tvornica u Koprivnici i Varaždinu, čime su omogućeni primjereni uvjeti rada tijekom ljetnih vrućina. U sljedećim mjesecima dovršit ćemo i obnovu preostalih poslovnih prostora Podravke u Koprivnici – naglasila je na svečanosti predsjednica uprave Podravke Martina Dalić.

Voditeljici tima koji je izumio Vegetu prof. Zlati Bartl u prizemlju zgrade postavljena je nova umjetnička instalacija s njezinom slikom, rad poznatog akademskog umjetnika iz Koprivnice i Zlatina osobnog prijatelja Zlatka Kauzlarića Atača, koji je autor i prepoznatljive Podravkine žlice ispred poslovne zgrade, a ona je također obnovljena. Na ulazu u Podravkinu poslovnu zgradu postavljeno je i spomen-obilježje poginulim braniteljima Podravke, također rad Zlatka Kauzlarića Atača.

Komunalac upravlja brojnim nekretninama, najvažniji su Gradski bazeni Cerine, Pevec, sportske dvorane i Dom mladih Objekti koprivničkog Komunalca godinu završili s milijun kuna profita

Simbolično srce

Ispred zgrade, nedaleko od žlice s bazenom, postavljena je umjetnička skulptura "Začin života" u obliku velikoga dvodijelnog srca. Impozantno srce visoko četiri metra svojim su kolegama i sugrađanima svečano otkrili Podravkini zaposlenici Iva Zvonar i Zlatko Varga. Nova skulptura djelo je jednog od najuspješnijih hrvatskih kipara mlađe generacije Nikole Vudraga.

– Znam da ste svi očekivali bistu Zlate Bartol, ali prema mojem istraživanju, začin koji je sagradio Podravku i čitav kraj je rad s ljubavlju. Kad se radi s ljubavlju, onda su rezultati očiti. Polovica skulpture je puna i predstavlja prvih 75 godina postojanja Podravke, a druga u obliku armature je simbol gradnje i obnove. Kompanija sa srcem dobila je svoje simboličko srce – objasnio je Nikola Vudrag.