Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
INVESTICIJE

Čazma korak bliže uvođenju širokopojasnog interneta

Plan rekonstrukcije državne ceste D26 od križanja s državnom cestom D43 (U. M. Novačića) do križanja s Ul. M. Gupca u duljini od 1700 m
Foto: Grad Čazma
Dočekali smo i dugo traženi i dugo očekivani nastavak gradnje nogostupa prema Dapcima, zbog čega mi je iznimno drago. Mnogi pješaci, a među njima je puno djece, svakodnevno koriste taj prometni pravac

Grad Čazma financirao je izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Ul. sv. Andrije u Čazmi, a riječ je o rekonstrukciji državne ceste D26 koja se planira rekonstruirati od križanja s državnom cestom D43 (U. M. Novačića) do križanja s Ul. M. Gupca u duljini od 1700 m.

Uključuje proširenje postojeće ceste, izgradnju kružnog toka te uređenje pješačkih staza. Također, izvedbu javne rasvjete kružnog raskrižja i nove vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, čime će se povećati razina sigurnosti odvijanja prometa.

Sporazum o partnerstvu

– S obzirom na sporazum s Hrvatskim cestama, vjerujemo da će ovaj zahvat ući u plan za ovu godinu. Grad Čazma ishodio je građevinsku dozvolu te su stvoreni svi preduvjeti za izgradnju. Osim tog zahvata, planiramo i daljnju rekonstrukciju pravca D26, do skretanja za Bojanu, gdje će se cijelom dužinom prometnica proširiti, radi lakšeg i sigurnijeg prometovanja – izjavio je gradonačelnik Dinko Pirak.

Valja spomenuti i to da je u tijeku provedba javne nabave za izvođača izgradnje nogostupa prema Dapcima te će i gradnja uskoro krenuti.

– Dočekali smo i dugo traženi i dugo očekivani nastavak gradnje nogostupa prema Dapcima, zbog čega mi je iznimno drago. Svjestan sam činjenice da mnogi pješaci, a među njima je puno djece, svakodnevno koriste taj prometni pravac bez pješačke staze, što je vrlo opasno. Nadam se da će uskoro taj dio biti iza nas - rekao je gradonačelnik. Osim napretka u u cestogradnji, u Čazmi se radi i na uvođenju širokopojasnog interneta. Naime, gradonačelnik grada Čazme Dinko Pirak ovih je dana potpisao Sporazum o partnerstvu s tvrtkom Optix infrastructure, koja se javila kao operater na javni poziv za projekt širokopojasnog interneta za područja grada Čazme i općina Štefanje, Ivanska, Berek i Velika Trnovitica. Grad Čazma nositelj je Plana razvoja širokopojasne infrastrukture na navedenim područjima.

Evaluacija prijedloga

Radi se o ograničenom pozivu na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava "C2.3. R4-I1 Provedba projekata u sklopu Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja".

Projektom se planira uvođenje mreža velikog kapaciteta u kućanstva i objekte javne namjene, čime će se omogućiti bolja i veća dostupnost usluge. Ova suradnja korak je bliže uvođenju širokopojasnog interneta na područje Grada Čazme i općina Štefanje, Ivanska, Berek i Velika Trnovitica, kažu iz Grada.

Grad Čazma, u suradnji s partnerskim općinama, prethodno je proveo studiju Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Grada Čazme i općina Štefanje, Ivanska, Berek i Velika Trnovitica. Potpisivanje Ugovora o provedbi širokopojasne infrastrukture očekuje se nakon provedene evaluacije projektnog prijedloga kojeg je nositelj Optix infrastructure d.o.o. i odobrenja provedbe projekta od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

M. i B. Ravenščak su čazmanski reli završili na sjajnom četvrtom mjestu 4. Delta Winter Rally Show Slovenci najbrži od 40 prijavljenih posada na reliju Smotru i predavanje organizirao je Grad Čazma, u suradnji s MUP-om, Ravnateljstvom civilne zaštite, Područnim uredom civilne zaštite Varaždin, Službom civilne zaštite Bjelovar Provedeno osposobljavanje povjerenika Civilne zaštite Povjerenici i zamjenici aktiviraju se u slučaju katastrofe ili nesreće Vjerujemo da je taj događaj bio samo jedan od mnogih sličnih koji će se u budućnosti održavati na našem jedinstvenom biološkom kupalištu u Čazmi - istaknula je pročelnica Elvira Babić Marković Velik interes i odličnu posjećenost u kolovozu Čazmi pohvala Saveza društava Naša djeca za akciju Dan na bazenu